Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
TIME Dergisi Tüm Zamanların En Etkili 100 Fotoğrafını Seçti

TIME Dergisi Tüm Zamanların En Etkili 100 Fotoğrafını Seçti

TIME, fotoğrafın icadından bu yana insanlığı en çok etkilemiş 100 fotoğrafı ve onların hikayelerini içeren bir sanal müze hazırladı.

TIME, “100 Most Influential Photos of All Time” (tüm zamanların en etkili 100 fotoğrafı) adlı projesini yayınladı. Birden fazla platformda yayına giren proje, izleyiciyi dünyayı değiştiren ve insanın deneyimlerini şekillendiren 100 fotoğrafı keşfe çıkarıyor.

Fotoğraflardan oluşan interaktif bir sanal müze olarak tanımlanabilecek projede, ünlü fotoğrafların daha önce hiç anlatılmamış hikayelerine ve yine fotoğraflar hakkındaki 20 orijinal kısa belgesel filme yer verildi. TIME, internet sitesi ile birlikte aynı isimle ona eşlik eden ve 100 fotoğrafın tamamını içeren bir de kitap yayınladı. Şu an satışta olan TIME dergisi kapağı da projeyi konu alıyor.

TIME’ın proje hakkındaki açıklama metinlerinde, fotoğrafın etkili olup olmadığını belirleyecek bir formül bulunmadığının altı çiziliyor. Farklı nedenlerle insan deneyimini değiştirebilmiş, dönüm noktası niteliğindeki fotoğrafların seçildiği belirtiliyor. Bazı fotoğraflar türünün ilk örneği olduğundan, bazıları düşünme biçimimizi, bazıları ise doğrudan hayatlarımızı değiştirdiği için bu listeye dahil edilmişler. Dünyanın çeşitli yerlerindeki tarihçilere, küratörlere ve fotoğraf editörlerine, listeye hangi fotoğrafları aday gösterebilecekleri sorulmuş. Ardından TIME muhabirleri ve editörleri bu aday fotoğraflar hakkında ciddi araştırmalar yapmışlar. Başka bir deyişle fotoğrafçılarla, fotoğrafın öznesi olan kişilerle, onların arkadaşlarıyla, aile üyeleriyle ve fotoğraf hakkında ek bilgi sağlayabilecek her türlü kaynakla binlerce görüşme ve röportaj yapmışlar.

Koleksiyon, Fransız mucit Joseph Nicéphore Niépce’in 1826’da çektiği düşünülen ve tarihteki ilk fotoğraf olarak bilinen View from the Window at Le Gras ile başlıyor. 2014 Oscar ödül töreninde çekilen Bradley Cooper selfie’si ve son olarak da 2015’te Bodrum’da kıyıya vurmuş cansız bedeniyle tüm dünyanın yüreğini sızlatan Alan Kurdi‘nin Doğan Haber Ajansı’ndan Nilüfer Demir tarafından çekilmiş fotoğrafıyla günümüze dokunuyor.

Görsel: 100photos.time.com