Sanatçıların doğal alanlara müdahale ederek gerçekleştirdiği arazi sanatında özellikle toprak, taş, dal ve yaprak gibi doğal malzemelerle pek çok büyüleyici çalışmaya imza atılıyor. Doğal alanlarda yapılan işlerin geçici olması, galericilik düzenine karşı duran sanat pratiklerinden biri olarak arazi sanatının en önemli özelliklerinden biri. Andy Goldsworthy’nin çalışmaları bu anlamda yer verdiğimiz çarpıcı örnekler arasındaydı. Paul Johnson’ın doğadaki malzemelerle kurguladığı stop-motion animasyonların yanı sıra, Güney Afrikalı sanatçı Strijdom van der Merwe de ağaçlar üzerindeki yosun tabakalarını kazıyarak gerçekleştirdiği projesiyle hafızalarımıza kazındı. Richard Shilling de rengarenk yapraklarla yarattığı masalsı yerleştirmeleriyle dikkat çekiyor.
Arazi sanatı, yaprakları toplayıp dizmek kadar basit bir iş değil
İngiliz sanatçı Richard Shilling’in işlerine baktığınızda aklınıza ilk takılan sorulardan biri, yaprakların dağılmadan nasıl bir arada durduğu oluyor. Zannedilenin aksine yapıştırıcı ya da ip kullanmamış. Arazi sanatı işlerine başlamasındaki en önemli etken ise bir gün Andy Goldsworthy’nin taşlardan yaptığı heykellerinden birine rastlaması olmuş. Ardından Goldsworthy’nin A Collaboration with Nature adlı kitabını (fotoğraf albümü) alan Richard Shilling, sanatçının tüm çalışmalarından oldukça etkilenmiş ve kendisi de arazi sanatı işleri yapmaya karar vermiş. Üstelik herhangi bir sanat eğitimi almadığı halde. Bir noktadan sonra kendi özgün tarzını aramaya başlayan Richard Shilling, bu amaçla malzemelerin ruhunu daha iyi kavramak üzere mevsimler ve kullandığı bitkiler hakkında araştırmalar yapmaya başlamış. Dolayısıyla bu iş sanıldığı gibi kolay değil, yaprakları toplayıp dizmekten çok daha karmaşık. Renk paletinizi genişletmek için bitkileri tanımanız gerekiyor. Farklı renklerde yaprakların ne zaman, nerede ve ne kadar süreyle bulunabildiğine hakim olmanız gerekiyor.
Rüya kapanına benzeyen çalışmalarını görür görmez tanıyabileceğiniz Richard Shilling’i, Facebook profili aracılığıyla da takip edebilirsiniz.