Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Revizyonu Evrimin Gücünden Alan İlk Otomatize Reklam Posteri

Revizyonu Evrimin Gücünden Alan İlk Otomatize Reklam Posteri

M&C Saatchi kişilerin bağlılığına göre evrilme prensibine dayanan akıllı açık hava poster projesine başladı.

Evrim işleyişinin egemen olduğu üretken algoritmaların ana akımda yaygınlaştığı dönemlerde bunun reklam dünyasına da yansımasını bekleyenlere güzel haber! Londra merkezli M&C Saatchi yapay zekadan yararlanarak dünyanın ilk reklam ilanı projesini gerçekleştiriyor.

Kahve markası Bahia’ya yönelik açık hava ilanı için yaklaşık 1000 kadar görsel, yazı tipi, modeli bir araya getirip analiz eden üretken algoritmayı geliştiren ajans, “güçlü olanı” ilan panosunun önünden geçenlerin tepkilerine (mutlu, mutsuz, nötr) göre belirleyecek. Geçenlerin tepkileriyse panoya gömülen kamerayla kaydedilecek.

Başlayan projenin yaklaşık bir ay kadar sürmesi gündemde. Süreç boyunca elde edilecek içgörülerse yıllardır reklam tasarımı alanında yapılan araştırmalarla bilinenlere bambaşka bir yoldan veri sağlamış olacak. Panoya bakanların tepkisini basit bir kamera yerine ilana gömülen URL’ye veya satın alma seçeneğine tıklama üzerinden ölçmek de ajansın inovasyon direktörü David Cox’un gelecek için aklına getirdiği bir başka fikir.

Cox bir ilk olan projelerinin şu aşamada büyük harflere ve daha kısa cümlelere sahip kelime kullanımlarının tercih edildiğini aktardı. Proje sonunda ortaya çıkan içgörünün her daim geçerli olacağını iddia etmekse biraz güç. Cox da bunu işe yarayan faktörlerin belli dönemlere göre (mevsim, yıl, hafta, gün bazında) değişebileceği ihtimalini işaret ederek belirtiyor.


Görseller: FastCoCreate