Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İşletmeniz Bir Günde Ne Kadar Siber Saldırı ile Karşılaşıyor?

İşletmeniz Bir Günde Ne Kadar Siber Saldırı ile Karşılaşıyor?

İngiliz sigorta şirketi Hiscox, siber saldırı riskine karşı farkındalık yaratmak amacıyla saldırı denemelerini gerçek zamanlı olarak gösteren bir açık hava kampanyası hazırladı.

Siber dünyada bireyleri ve kurumları bekleyen en önemli tehlikelerden biri de hackerlar. Bu, özellikle güvenliğini yeterince güçlü hale getiremeyen küçük ve orta ölçekli işletmeler için ciddi bir sorun. Geçtiğimiz yıl, her 3 işletmeden 1’i siber saldırıya maruz kalmış. Bu konuda çalışan ve İngiltere’de işletmelere yönelik siber kapsamlı sigorta sunan Hiscox da sorunu yenilikçi bir açık hava kampanyasıyla dile getiriyor.

Reklam ajansı AMV BBDO tarafından dijital açık hava alanında uzmanlaşmış Grand Visual iş birliğiyle gerçekleştirilen  “CyberLive” isimli kampanya, medyada bir ilk. Amacı, insanların farkında bile olmadığı ama aslında her an gerçekleşiyor olan siber saldırı denemelerini gerçek zamanlı olarak gösterebilmek. Böylece insanları, onları bekleyen tehlikelere karşı uyarmak ve Hiscox’un siber risk alanındaki pazar lideri konumunu pekiştirmek.

Kampanya kapsamında hazırlanan pano, hacker dünyasında bilinen bir terim olan honeypot/ bal küpü sistemini esas alıyor. Nedir bu bal küpü diyebilirsiniz, ben dedim nitekim… Özetlemek gerekirse honeypot sistemleri “bilgi sistemlerine yetkisiz erişen saldırganlar ya da kullanıcılar hakkında bilgi toplamaya yarayan tuzak sunucular” olarak tanımlanıyor. Yani hackerlar arı olarak görülürse bal küpü de onları cezbedecek tuzaklar olarak düşünülebilir. Gerisi teknik detaylar aslında.

Tuzak Sistemlerle Görselleştirilen Siber Saldırı Verileri

İngiltere ve İskoçya çapında önemli istasyon ve merkezlere yerleştirilen panolar, kobilerin sunucu yapısına benzer özellik gösteren ama özellikle bu kampanya için kurulmuş üç farklı honeypot sisteminden veri çekiyor. Canlı hack denemelerini izleyen bu tuzak sayesinde pano, bir saldırı geldiğinde buna yanıt veriyor. Kocaman harflerle yazılmış “Cybercrime” yazısı gerçek zamanlı olarak  saldırıları titreşen kırmızı yuvarlaklarla gösteriyor.Daha çok saldırı geldikçe yuvarlaklar güçleniyor ve gün içinde panoda daha çok uyarı görülüyor. Her 24 saatte bir yenilenen pano, yoldan geçenlerin sıradan bir işletmenin günlük olarak aldığı saldırıyı görebilmesini sağlıyor.

siber saldırı_hiscox_amv bbdo_cyberlive_ingiltere_açık hava_bigumigu_2 siber saldırı_hiscox_amv bbdo_cyberlive_ingiltere_açık hava_bigumigu_2 siber saldırı_hiscox_amv bbdo_cyberlive_ingiltere_açık hava_bigumigu_2

Kampanyanın ortaya çıkardığı sayılar ürkütücü.  Günlük hack denemesi ortalama 23 bin civarında. Yani 23 bin kere sitenizi çökermek ya da ele geçirmek için deneme var. Bir günde alınan en yüksek saldırı sayısı ise sunucuların açıldığı ilk gün (11 Ocak) olmuş ve 61.805 deneme yapılmış. 19 Şubat’a yayına giren  kampanya kapsamında beklenene toplam atağın 15o binleri bulacağı düşünülüyor. Evinize her gün bu kadar hırsızlık denemesi yapıldığını düşünebiliyor musunuz? Korkunç değil mi?

Künye:

Reklamveren: Hiscox
Reklam Ajansı: Abbott Mead Vickers BBDO
Pazarlama ve Ortaklık Sorumlusu: Olivia Hendrick
Yaratıcı Yönetmen: Andre Hull, Clark Edwards
Reklam Yazarı: Augustine Cerf
Sanat Yönetmeni: Lauren Peters
Planlama: Tom White
Müşteri İlişkileri: Brenda Frixa, Amy Tippen, Maite Orcasberro, Natasha Hoban, Alex Fenton
Ajans Yapımcısı: Ian Whittle, Samantha Roberts
Medya Ajansı: Goodstuff
Müşteri İlişkileri: Hannah Brady, Roy Shepherd, Charlie Pounds
Açık Hava Uzmanı: Talon
Açık Hava Müşteri Yönetmeni:  James Brunton
Yapım Şirketi: Grand Visual
Yetkili Yaratıcı Teknoloji Yönetmeni:  Dan Dawson
Yaratıcı Teknoloji:  Jon Jones
Ortak Yapımcı: Ben Clissen, Ben Privett, Lisa Portman, Nadiya Abubakar

Görsel: Vimeo