Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Rengarenk Tuz Göletlerine Yukarıdan Bakış

Rengarenk Tuz Göletlerine Yukarıdan Bakış

Fotoğrafçı Tom Hegen “The Salt Series III” ile Utah’ın Büyük Tuz Gölü’nü havadan fotoğraflayarak farklı tonlarda soyut fotoğraflar sunuyor.

Kentlerdeki mimari yapılar ve doğal manzaralar kuşbakışı fotoğraflarla hiç görmediğimiz bir açıdan gözlerimizin önüne seriliyor. Navid Baraty tarafından gökdelenler üzerinden çekilen New York fotoğrafları, Bernhard Lang tarafından helikopterden çekilen ve Londra’nın ünlü meydanlarını ve kent simgelerini içeren kareler, Jan Erik Waider’ın İzlanda’nın çeşitli yerlerinde çektiği A Colorful Flow isimli soyut manzaralar serisi dikkat çekici örnekler arasında.

Kontrastları ve geometrik şekilleriyle soyut tablolara benzeyen tuz havuzları

Kuşbakışı fotoğraflar konusunda uzmanlaşmış Münihli Fotoğrafçı ve tasarımcı Tom Hegen de doğanın güzelliklerini kontrastların ön plana çıktığı fotoğraflarıyla göstermeyi seviyor. Geçmişte yazdığımız Hollanda’daki renkli lale tarlalarına odaklanan The Tulip Series isimli serisi güzel örneklerden biriydi. Şu sıralarda ABD Utah’taki Büyük Tuz Gölü’nden çektiği büyüleyici fotoğrafları paylaşan sanatçı The Salt Series III başlıklı serisi ile deniz tuzu üretim tesislerinde yapay olarak oluşturulmuş havuzlara helikopterle yukarıdan bakıyor. Geometrik şekillerin, renklerin ve perspektifin yarattığı düzenden müthiş manzaralar ortaya çıkıyor.

Deniz tuzu üretimi genellikle sığ kıyı şeritlerinde bulunuyor. Güneş ve rüzgarın etkisiyle buharlaşan havuzdaki sulardan geriye yüksek yoğunluklu tuzlu su kalıyor. Tuz havuzlarının oluşturduğu güçlü kontrastlar geometrik şekillerle adeta birer soyut tabloya dönüşüyor. Her alan; kesişen yollar, patikalar, elektrik direkleri ve çeşitli unsurlarla kendi içinde bir çerçeve oluşturuyor.

Fotoğraflarda yer alan her tuz havuzu farklı tuz yoğunluklarına sahip. Bu nedenle hepsinde farklı tonlarda renkler görmek mümkün. Havuzun tuzluluğu artıkça bakteriler ve algler nedeniyle farklı tonlarda renkler ortaya çıkıyor. Kırmızının tonlarından yeşilin farklı renklerine kimi zaman yumuşak tonlar kimi zaman keskin ve parlak renkler etkileyici manzaralar yaratıyor.

tom hegen tom hegen tom hegen tom hegen

Görsel: Tom Hegen