Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
“Reklamcı mı, Influencer mı”: Nian Erten

“Reklamcı mı, Influencer mı”: Nian Erten

İnternetteki popüler reklamcılarla yaptığımız sohbetlerde bu haftaki konuğumuz olan Nian Erten, internet ünlüsü olmak ve reklam sektöründe çalışmak üzerine sorularımızı yanıtladı.

Reklamcıların hayatı bir noktada hep gözlemle alakalı oluyor. Arkadaşını, her zaman gittiği kahvecideki yan masasına oturan çifti, yolda sürekli gözüne çarpan yaşlı amcayı hep izliyor reklamcı. Bilinçli ya da bilinçsiz bu onun hayatının bir parçası oluyor. Kimileri meslek hastalığı der kimileri merak buna. Sahadaki gözlem yeteneğiyle masa başındaki yaratıcılık birleşince de markaların istediği şey oluyor zaten: güzel iş. Bazı reklamcılar sadece reklamla yetinmiyor. Reklamcıların kariyer planlarını değiştirerek yeni sektörlerdeki yolculuklarını eski reklamcı serimizde de inceliyoruz. Şimdi de yeni bir seriyle karşınızdayız: Reklamcı mı Influencer mi? Biz ikisini de yapma demiyoruz ama reklamcılara hangisini hobi olarak yaptıklarını soruyoruz. Daha öncesinde bu sorunun cevabını Kutsal BayraktarErhan ÇırakŞakir YıldırımEzgi HindistanAta SözütokGökhan YücelEren Alphan ve Onur Kutluer’le konuşmuştuk. Şimdi sıra Nian Erten’de.

Nian Erten sektörün esprili kişiliklerinden. Nian eğlenceli fikirlerini sadece sektörde değil sosyal platformlarda da göstermekten çekinmiyor. Nian birçok reklam ajansında çalışmış bir reklamcı. Nian’ın Twitter’da 3,6 bin takipçisi var. Instagram’daysa bu sayı 119 bin. Nihan zaten bir Instagram ünlüsü. Instagram’daki hayatları, stereotipleri ve medyada ilgi çekmiş olayları canlandırıyor. Bunu yaparken de takipçilerini çok güldürüyor. Nian’la internette ünlü olmak ve reklamcı olmak arasındaki farklar ve benzerlikler üzerine yaptığımız sohbetimize lafı fazla uzatmadan geçelim en iyisi.

Hobicilerde Şimdiki Durak: Nian Erten

Hangi markalarla çalıştın ve bu markalara hiç çalışmadığın ya da çalıştığın dönemde kendi hesabından bir paylaşım yaptın mı?

2009’dan beri sektörde olduğumu düşünürsek, oldukça fazla marka ile çalıştım. İşin içinde olmam gerekmiyor, bir işi beğenip paylaşmaya değer gördüysem çekinmem paylaşırım. Maksat insanlar neler yapıyor cümle alem görsün, ilham gelsin. 🙂

Troll dahi olsa internette takipçi sayısı yüksek hesapların, markalara artısı ya da etkisi reklamlara göre nasıl oluyor?

Alışveriş konusunda influencer gücü reklamlara göre oldukça fazla. Ama genel olarak bakarsak bu konunun çok değişkeni var. Markanın hedef kitlesi ile hesabın hedef kitlesinin örtüşmesi, doğru kişileri doğru gündemde kullanmak, hesabın organik olarak büyüyüp büyümediği ilk aklıma gelenler.

Hiç senin de geliştirdiğin bir projede influencer kullanıldı mı?

Çok kullanıldı. “Beni de kullanın” dedim, kullanmadılar. 😀

Bir markaya reklamcı olmayı mı yoksa influencer olarak paylaşım yapmayı mı tercih edersin?

Influencer olarak paylaşım yapmayı tercih ederim. Yazdığınız reklamın son halini gördüğünüzde genelde yüreklerde bir burkulma oluyor. Ama ben bunu yazmamıştım diye ağlayarak yatağa çapraz atlamak istiyorum bazen. Marka o kadar çok müdahale ediyor ki iş değiştikçe değişiyor. Kendi sayfanda kendi tarzınla iş yapmak bana daha eğlenceli geliyor.

Türkiye’de takipçi sayısı yüksek bir reklamcıdan ajans tarafında beklentiler ne oluyor ya da beklenti olmuyorsa bu iyi bir şey mi?

Beklentiler oluyor ama olmasa daha iyi. Çünkü insan istediği şeyi paylaşırken yazdığı metni bile samimi oluyor.

Hangisi daha kolay internette takipçi yükseltmek mi yoksa reklam izletmek mi?

Reklam izletmek biraz paraya bakar. Organik takipçi yükseltmek ise zor ve zaman alan bir şey.

Şaka yapmayan fenomen olmak zor. Ama markalar için de şaka yapmak kolay değil. Fenomen olarak bu konudaki görüşlerin ne?

Instagram’da bunun tam tersi ya. Herkesin öyle muhteşem hayatları var ki, kimse şaka yapma gereği duymuyor. Zaten markalar da tatava yapma bas geç tavrında. Keşke bu konuda biraz daha cesur davransalar çünkü mizahın gücü çok yüksek. Farklı insanları bir arada toplayıp ortak bir paydada buluşturabiliyorsun. Etkileşimi daha kuvvetli olan bir yer yaratabiliyorsun. 4 senedir ‘doğal reklam’ üzerinde çalışıyorum. İş birliği için gelen markalara da kanımın son damlasına kadar bunu anlatacağım. 🙂

Takipçi yükseldikçe kendine koyduğun sansürler oluyor mu? Otosansür mekanizman varsa nedir?

Takipçiyle gelen bir mekanizma olmadı bende. Genelde empati kurabildiğim için otosansür mekanizması gerekli yerlerde kendiliğinden devreye giriyor.

Nian Erten’den Küçük Bir Seçki

Kabul edelim, Instagram’da gördüğümüz pırıl pırıl yüzler, mükemmel bedenler, fotoşoplu göbekler kendimizle gördüklerimizi kıyaslama hissi yaratıyor. Sadece güzellik anlayışı da değil; başarı ve mutluluk dolu, lüks hayatlar da kendi hayatımızı sorgulamamıza neden oluyor. Instagram’da idealize edilmiş bir beden ve hayat yaratmanız çok basit. Ama neden bunu yapmak zorunda olalım ki? Neden kendimizi başkası gibi göstermek zorunda olalım? Neden en beyaz tenli ya da en seksi görünen bayrağını taşımak için yarışalım? Sosyal medya zorbalarını ve dayatılan tüm hayatları boşverin gitsin. Hepiniz güzelsiniz? Instagram idealini reddedenler yorumlarda buluşuyor, haydi buyrun

A post shared by bu arada Nian ben??‍♀️ (@buaradanianben) on

??2018 makyaj trend alarmıııı??

A post shared by bu arada Nian ben??‍♀️ (@buaradanianben) on

Nian’ı LinkedinTwitter ve Instagram’dan takip edebilirsiniz.

Görsel: Nian Erten