Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mahkumlardan Gelen Kitap Eleştirileri

Mahkumlardan Gelen Kitap Eleştirileri

Brezilyalı yayın evi Carambaia, ülke ortalamasının çok üzerinde bir okuma oranına sahip mahkumlara kitaplarını ulaştırarak onların yazdığı eleştirileri iletişiminde kullanıyor.

Editora Carambaia, Brezilya’da güzel kitapları yüksek kalite baskıyla yayınlayan bir yayın evi. Ancak Brezilya’da kitap okuma oranı çok yüksek değil; %30’larda seyrediyor. Carambaia da kitaplarını okuma oranın ülke ortalamasının çok üzerinde olduğu başka bir grup insana ulaştırmaya karar veriyor: Mahkumlar.

Ibope tarafından yapılan ankete göre Brezilyalılar yılda 5’ten daha az kitap okuyor. Bu oldukça düşük bir oran. Ancak, bir diğer araştırma hapishanedeki mahkumların ülke ortalamasının 9 kat üzerinde kitap okuduğunu da ortaya koyuyor. Ulusal Adalet Konseyi  (CNJ) tarafından yapılan yönlendirme sonrasında ülkenin dört yanındaki mahkumlar sadece çok çeşitlilik arz eden kitaplara ulaşmakla kalmıyor, aynı zamanda bunlar için değerlendirme yazıları da yazıyor. Üstelik bu değerlendirmeler bir komite tarafından okunuyor ve mahkumun cezasında 4 günlük bir indirim sağlayabiliyor.

Hapishaneye Bağışlanan Kitaplar

Ülkedeki tablo bu olunca, Carambaia ve reklam ajansı Artplan bu durumu değerlendirmeye karar veriyorlar ve “The Prison Reviews” adını taşıyan kampanya doğuyor. Mahkumların okumasına destek olmak ve pek çok kitap eleştirmenin daha derin ve farklı bir bakış açısıyla yazdıkları değerlendirmeleri insanlara tanıtmak için Hortolândia’daki Center for Penitentiary Progression hapishanesine düzinelerce kitap bağışlanıyor. Bu kitaplar, hapishanede eğitmen olarak görev yapan Elisande de Lourdes Quintino de Oliveira yönettiği okuma, eleştirel düşünme ve yazma dersleri için temel oluyor.

Kampanya sonucunda Carambaia’nın gönderdiği kitaplar için eleştiri yazıları yazan mahkumlar hem farklı düşünce biçimleri için kendilerini zorlamakla kalmıyor, hem de ceza indirimi alıyor. Onlar tarafından yaratılan metinler ise Carambaia’nın iletişim malzemelerinde kullanılıyor. Posterler, mağaza içi malzemeleri, basın ilanları, sosyal medya postları, radyo spotları, kitap ayraçları… Tüm bunlar mahkumların yazdıklarından bölümler taşıyor ve yazının sahibini de tanıtıyor.

Kampanya için hazırlanan tanıtım videosunun yanı sıra hazırlanan kısa belgeselde projeye katılan mahkumlar da deneyimlerini yansıtıyor. Kendi sözlerinden bu çalışmanın onları nasıl etkilediğini, yaşamlarını nasıl değiştirdiğini dinleyebiliyoruz. Projenin tüm detaylarına hazırlanan internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. Mahkumların eleştirilerinin tam halleri de pdf olarak burada yer alıyor.

Kampanyayla ilgili olarak Carambaia editörü Fabiano Curi ise toleranssızlık ve ayrımcılığın yükselişe geçtiği bir dönemde, özellikle de sosyal ve kültürel anlamda en kenara itilmiş gruplardan birini kapsayan bir projeyi desteklemekten duyduğu mutluluğu vurguluyor. Kampanyanın, mahkumların da düşünen, eleştiren bireyler olduğunu topluma anlattığını söyleyen Artplan yaratıcı yönetmeni Marcos Abrucio ise bir eğitmen olarak Elisande’nin Hortolândia hapishanesindeki değerli çalışmalarını tanıtabildikleri ve görünür kıldıkları için de gurur duyduğunu belirtiyor.

Künye:

Reklamveren: Editora Carambaia
Reklam Ajansı: Artplan
Yaratıcı Ekip: Ary Nogueira, Fred Cruz, Marcos Abrucio, Pablo Fernández Russo
Yaratıcı Yönetmen: Marcelo Fedrizzi, Marcos Abrucio, Zico Farina
Web Geliştirme: Stephano Diego, Pedro Cernausan, Allisson Ferreira
Proje Yönetmeni: Vivian Tomaz
Grafik Proje: Bruno Werner
RTV: Patricia Oliva e Karoline Justino
Katılım: Eduardo Megale, Evelyn Silvestre, Rebecca Nociti, Vitória Borges
Medya: Francisco Rosa, Halph Silva
Yapım: Videocubo
Yönetmen: Diogo Dias de Andrade
Görüntü Yönetmeni: Anderson Capuano
Ses: Alfredo Guerra
Grafik: Rhuan Lima
Baskı: Diogo Dias de Andrade
Miksaj: LOUD
Fotoğrafçı: Marcel Valvassori
Görsel: BVMCross
Kaligrafi ve Çizim: Andrea Branco, Ângelo Birão, Tag Lima
Müşteri Onayı: Fabiano Curi, Renata Minami

Görsel: YouTube