Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Red Bull Racing’in Formula 1 Aracı RB11’in Kamuflajı

Red Bull Racing’in Formula 1 Aracı RB11’in Kamuflajı

Otomobil dünyasında bildik bir yeni model gizleme yöntemi F1'de ilk kez kullanılıyor.

Dün itibariyle Formula 1 2015 sezonunun ilk pist testleri İspanya’nın Jerez pistinde başladı. Testlerde takımların neler yaptığını BBC ve Sky‘dan takip edebilirsiniz. Ferrari ve McLaren Honda gibi takımlar 2015 sezonunda yarışacak otomobillerini geçtiğimiz hafta tanıtmışlardı. Red Bull Racing’in ise yeni aracının ilk kez bu testlerde görüleceği tahmin ediliyordu. Ancak tahminler biraz boşa çıktı. Red Bull Racing, sezon öncesi testlerde aracın aerodinamik özelliklerinin detayları fotoğrafla tespit edilmesin diye aracı piste kamuflajla çıkardı. Bu Formula 1 tarihinde bir ilkti ve bir yandan farklı bir uygulama olduğu için ilgi çekti, bir yandan da benim gibi işe sponsorluk tarafından bakanlar için riskli bulundu.

Riskliydi, zira Formula 1’de araç üzerindeki her bir santimetre karelik alan özenle sponsorluk sözleşmelerinde açık şekilde belirtilerek kiralanır. Aracın tüm fotoğraflarında bu logoların görünme ihtimali markalar için araç üstüne adlarını yazdırmalarının ana sebebidir. RB11’in bu halindeyse, sponsor logoları siyah beyaz olarak kamuflaj deseni üzerinde kullanılmış olmalarına rağmen yeterince dikkat çekmiyorlar.

Sky F1’in Twitter’dan açıkladığına göre bu kamuflajlı araç fikrini takım yöneticisi Christian Horner, geçen yıl Red Bull’la yarışan Sebastian Vettel’in İtalya Grand Prix’sinde giydiği kasktan almış.

Kamuflaj desenli otomobilleri genellikle otomobil dergilerinde, piyasaya çıkmasına çok az kalmış modellerin yol testleri sırasında, ya da başka bir modelin kaportası altında geliştirilmekte olan yeni bir altyapının testi çekilen fotoğraflarında görürüz. Otomobil üreticileri, lansman öncesinde araçların son halinin görünmesini istemedikleri için bu yönteme başvururlar. Bu alanda önemli bir marka olmayı başaran KPG Photography‘nin çektiği casus fotoğraflarda bu kamuflaj sık sık görülür.


Görsel; smugmug.com

Red Bull Racing RB11 görselleri; infiniti-redbullracing.com