Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Gran Turismo 5 ve Red Bull X1 Prototipi

Gran Turismo 5 ve Red Bull X1 Prototipi

Gran Turismo 5, PlayStation 3 oyun konsolu için çıkacak olan ve oyun tarihinde en çok beklenti yaratmayı başarmış oyunlardan birisi (bi' Duke Nukem vardı sahi?). Oyunun lansman tarihi sürekli erteleniyor, en son Kasım 2010'a yetişeceği söylenmişti ama şu anda yayın tarihi yine belirsiz durumda.

Oyunun merakla beklenmesinin nedenleri çok net: Bir kere oyunu Polyphony Digital, yani Sony'nin oyun şirketi geliştiriyor, dolayısıyla PS3 donanımından alınabilecek en yüksek seviyede verimin alınacağı beklentisi çok yüksek. Sonra Gran Turismo 4'te yaklaşık 50 farklı pist varken GT5'te bu sayı 100'ü geçecek. Üstelik canımız Top Gear'in efsane pisti de oyunda yer alacak; reasonably priced car sürüşleri yapabileceğiz biz de. Oyunda yeni bir hasar modu da bulunacak, daha önce görmediğimiz bir gerçeklikle kullanılan araçlar kaza sonrasında hasarlanabilecek. Tabii en önemlisi oyunda kullanılabilecek araç sayısının 1.000'i geçebileceği söyleniyor. 2008 Paris'te sergilenen ve tamamen video oyunundan geliştirilmiş GTbyCitroen konseptinin yanısıra Lamborghini ve Bugatti de Gran Turismo'ya yeni giriş yapıyor. Mercedes SLS AMG martıkanat ve Ferrari 458 Italia gibi 2010'da lansmanı yapılmış süperspor araçlar da oyunun içinde yer alacak. Kısaca, video oyunlarına ve otomobillere azıcık meraklı olan herkesin dört gözle beklediği bir oyun Gran Turismo

Haberimizin konusu da oyunun içindeki yeni araçlardan birisi. 2010 Formula 1 sezonunun bitimine 2 yarış kala markalar klasmanında şampiyona liderliğini sürdüren Red Bull Racing takımının efsane tasarımcısı Adrian Newey ile bir ortak çalışma yapmış Polyphony ekibi. Bildiğiniz gibi Formula 1'de güvenlik, bütçe ve FIA regülasyonları gereği araçların bir çok aerodinamik ve motor geliştirmeleri sınırlandırılmış ve kontrollü yapılıyor. Newey'e verilen brief'le hiç bir kural olmasaydı olabilecek en hızlı aracı nasıl tasarlayacağı sorulmuş ve Red Bull X1 prototipi çıkmış ortaya.

Kazunori Yamauchi (Polyphony Digital CEO'su ve profesyonel yarışçı), projenin de fikir babası. Yamauchi'yle yapılan bir röportajı burada okuyabilirsiniz. Araçla ilgili ilk yayınlanan resmi video burada. Aracın ilk yayınlanan görsellerini de aşağıda görebilirsiniz. 1.483 hp civarında bir güçle 400km/s en yüksek hıza ulaşabileceği varsayılan aracı oyun içinde ilk kullanan kişi Red Bull'un şampiyonluk adayı pilotlarından Sebastian Vettel olmuş. Vettel, Red Bull X1 Prototype'la Suzuka pistinde 2009 F1 yarışında yaptığı zamandan 20 saniye daha iyi bir tur atmış ki bu da aracın mevcut teknolojiden ne kadar ileride olduğunun kanıtı.