Popüler kültür ikonlarını geleneksel minyatür sanatıyla birleştiren Murat Palta, tarihten beslenerek zengin bir anlatım dili ortaya çıkarıyor. Mitolojiden felsefeye, tarihten popüler kültüre kadar farklı alanlardan ve dönemlerden kahramanlar absürt kompozisyonlar içinde yer alıyor. Doğunun ve batının kültürünü, farklılıklarını ve benzeyen yönlerini harmanlayan sanatçı, minyatür sanatının zengin alt yapısını yaratıcı fikirleriyle birleştiriyor.
Son olarak Apple’ın Türkiye’deki ilk sokak mağazası olma özelliği taşıyan Bağdat Caddesi’ndeki mağazanın dış cephesini kendine has karakterleri, çizgileri ve minyatür figürleriyle süsleyen Palta, Perspektif İstanbul adlı Today at Apple programında da yer almıştı.
Toplarından çıkan Pokémonlar saray avlusunda
Osmanlı Devleti dönemindeki farklı dönem ve kültürden de izler barındıran şenlikleri tasvir eden minyatürlerden ilham alan sanatçı, tıpkı Osmanlı dönemi nakkaşları gibi kendi şenlik tasvirlerini yaparken çağımızın tanıdık ikonlarına da yer veriyor. Dün paylaştığı son seri de yine birçoğumuzun çocukluk döneminde hafızasına kazıdığı bir çizgi filmden. Türkiye’de 90’lı yıllarda televizyon ekranlarında gördüğümüz Pokémonlar, Murat Palta’nın imza çizimiyle hayat bulurken her bir karakterin detayları dikkat çekiyor.
The Pokémon Trading Card Game oyununda olduğu gibi strateji temalı kart oyunlarından çıkmış gibi duran tasarımlarda Pokémonların yetenekleri ve gelişim düzeylerine de yer verilmiş. Pokémon evreninin unutulmaz ve ikonik karakterlerinin yer aldığı seride Pikachu, Charmander, Squirtle, Jigglypuff ve Bulbasaur Pokémonlarının özel kartları bulunurken saray avlusundaki bir canlandırmada ise padişah önündeki Poké toplarından fırlamış Pokémonlarını izliyor.
Bu sahnede Pikachu’nun yanı sıra, sinrili kuş Pidgeot ve Pokémonların en sert karakterlerinden Geodude da görmek mümkün. Eserler, Birleşik Arap Emirlikleri’nde her yıl Mart ayında düzenlenen uluslararası sanat fuarı Art Dubai’de sergilenecek. Hem Murat Palta’nın çizimi hem de karakterin uyumu açısından Jigglypuff bu seri içinde kesinlikle en beğendiğim tasarım oldu.
Popüler film karakterlerinin ya da kült film sahnelerinin yanı sıra çeşitli oyun karakterlerini de minyatür çalışmalarına taşıyan Murat Palta’nın ustalıkla çizdiği Super Maria evrenine ve yine Pokémon diyarından fırlayan Ash Ketchum karakterinin Osmanlı dönemine ışınlandığı eserine de göz atmanızı öneririm.
Murat Palta bu serisine ilham olan kaynağa da yer veriyor. 13. yüzyılda yaşamış yazar, coğrafyacı ve doğa tarihçisi Zakariya al-Qazwini’nin Aja’ib al-makhluqat (Wonders of Creation) isimli kitabı. Fantastik yaratıklarla da bezeli kitap hem renk kullanımı hem de içeriğiyle büyülüyor. İslam dünyasında en popüler kitaplardan biri olan bu el yazmasında 400’den fazla minyatür ve tablo yer alıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Speaking of which, let me share the biggest inspiration on this as well. I am in awe of on Qazwini's "Wonders of Creation". You can check them out here:https://t.co/zp0P7MjwWS https://t.co/lbeMIgkQWg pic.twitter.com/CQaoK85Xlh
— Murat Palta (@_Muratpalta) February 6, 2022
— Murat Palta (@_Muratpalta) February 6, 2022
Görsel: Instagram