Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Plastik Anıt

Plastik Anıt

İngiliz mimarlık stüdyosu Vatraa, antik anıt Stonehenge'in plastik versiyonunu inşa ederek gelecek nesillere miras kalacak atık sorununa dikkat çekti.

İngiltere’nin kültürel simgelerinden biri olarak kabul edilen antik anıt Stonehenge, 1986 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir dünya mirası. Her biri yaklaşık 4.1 m yüksekliğinde, 2.1 m genişliğinde ve yaklaşık 25 ton ağırlığında olan dikili taşlarla yaratılmış, dairesel olarak yerleştirilmiş bir yapı kümesinden oluşuyor. Taşlar, İngiltere’deki en yoğun Neolitik ve Tunç Çağı anıtları kompleksinin ortasında bulunuyor. Anıtın neden yapıldığı hâlâ tam olarak bilinmese de, eskiden çevresinde dini yapılar bulunduğu tespit edilmiş. Arkeologlar, bu yapıların MÖ 3.000 ve MÖ 2.000 arasında yapıldığını tahmin ediyor ancak o dönemde nasıl inşa edildikleri henüz tam olarak açıklığa kavuşmamış.

Bizlerden geriye kalacak şey, plastik yığınları mı olmalı?

Londralı mimarlık stüdyosu Vatraa için bu anıt, gelecek nesillere bırakacağımız bir başka anıtın ilham kaynağı olmuş. Ne yazık ki bizden geleceğe kalacak olan bu yapı pek de olumlu bir mesaj içermiyor. Amacına uygun bir şekilde The Plastic Monument (Plastik Anıt) olarak adlandırılan 21 metrelik yerleştirme, ilk olarak geçen ay Milano’da izleyiciyle buluşmuş. Heykelde taş yerine, sıkıca preslenmiş üç dev plastik şişe yığını var. Bu plastik versiyonun da tıpkı taştan yapılmış antik versiyonu kadar uzun süre dayanacağını düşünürsek yerleştirmenin alt metnini daha net bir şekilde görebiliyoruz. Bizlerden geriye kalacak şeyin plastik yığınları olduğunu düşünmek hiç de abartılı değil.

WWF durumun ciddiyetini ortaya koymak için pet şişenin doğada çözünme sürecini gösteren 450 yıllık bir canlı yayın başlatmıştı. Tehlikenin hangi boyutlarda olduğunu merak edenler, Plastiğin Yolculuğu’na da göz atabilirler.

Plastik Anıt, herhangi bir müdahaleye uğramazsa bugünden 450 yıl sonra olduğu yerde hala var olabilir. Yapıyı dik tutmak için sütunlarının her biri tel örgü ile sarılmış ve tüm kurulum iki sağlam çelik blok üzerine oturtulmuş.

Vatraa bu anıtı ilk olarak 2019 Genç Mimarlar Yarışmasında National Geographic’in “Gezegen mi Plastik mi?” kampanyasının bir parçası olmak üzere kurgulamış. Amaç, geri dönüşüm konusundaki farkındalığı artırmak.

Görsel: Vatraa, Instagram