2015 yılında kablosuz otonom sensör teknolojilerinden yararlanarak ve 120 adet güneş pili kullanarak ürettiği Solar Shirt’i tanıtan Hollandalı tasarımcı Pauline van Dongen, yapı tasarım ve mimarlık şirketi Tentech ile birlikte güneş enerjisi üreten tekstil kumaşı geliştirdiklerini duyurarak, suntex yani güneş tekstili ürünlerinin yeni ve olası kullanım alanlarına dair detayları paylaştı.
Giderek daha fazla örneğini görmeye başladığımız güneş tekstili ürünleri, güneş enerjisinden yararlanarak kullanıldıkları alanları enerji kaynağına dönüştürebilen, su, toz gibi çevre koşullarına dayanıklı kumaşlardan üretiliyorlar. Araştırmacılar on yıldan uzun bir süredir taşınabilir elektronik cihazlara enerji sağlamak amacıyla güneş pillerini özellikle kıyafetlere entegre edebilmek için çalışıyorlar. Dongen’in son çalışması bu çabayı bir üst seviyeye taşıyan adım olabilir.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu yeni güneş tekstili ürünü, polimerden yapılmış organik fotovoltaik (OPV) güneş pillerinin geri dönüştürülmüş polimer ipliklerle birlikte dokunmasından meydana geliyor. Dongen, geliştirdikleri kumaşın esnek ve hafif bir malzeme olmasından dolayı binalarda kaplama malzemesi olarak kullanılabileceğini veya güneş ışınlarından korunmak için camlara uygulanabileceğini belirtiyor. Kumaş üreticisi Morssinkhof Sustainable Products tarafından tedarik edilen geri dönüştürülmüş polimer iplikler kullanılarak farklı renk ve desenlerde hazırlanabilen kumaş türü, aynı zamanda birçok yapı malzemesine kıyasla daha düşük bir karbon ayak izine sahip.
Kendisi gibi tasarımcı olan arkadaşı Marjan van Aubel’in başlattığı ve geçtiğimiz hafta Rotterdam’da düzenlenen Solar Bienal’de konuşan Dongen, tüm binaları bu kumaşlarla kaplayarak onları devasa güneş enerjisi jeneratörlerine dönüştürebileceğimizi belirtiyor.
Kumaşın güneş ışınlarını yansıtarak yarattığı gölgeleme özelliği ile güneş ışınlarından enerji elde etme özelliği birleştirebilir ve bu sayede binalara tamamen yeni bir dış görünüm kazandırılabilir. Dongen, kullanılan malzemenin dayanıklılığına ve kolayca geri dönüştürülebilir olmasına bağlı olarak benzer mekanizma ile çadır, perde, şemsiye gibi ürünlerin de üretilebileceğine inanıyor.
Bir diğer tasarımcı Marjan van Aubel de, fotovoltaik şeritler kullanarak tasarladığı ve güneş enerjisiyle çevresini aydınlatan güneş tekstili çalışması örneği Ra isimli duvar halısı tasarımı ile son dönemde dikkatleri çekmişti.
Görseller: Pauline van Dongen, Instagram