Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Denizlerin Solar Impulse’ı Yola Çıkmaya Hazırlanıyor

Denizlerin Solar Impulse’ı Yola Çıkmaya Hazırlanıyor

Energy Observer, Dünya'yı denizler üzerinden baştan sona yenilenebilir enerjiyle dolaşmayı hedefliyor.

Tamamen sürdürülebilir enerjiyle hareket etme kabiliyeti olan uçak Solar Impulse, fosil yakıt kullanmadan Dünya’nın çevresini dönme emeliyle yola çıkmıştı. Ve bu yolculuğunu geçtiğimiz Temmuz ayında tamamlamıştı. Böylece Solar Impulse, yenilenebilir enerjinin tüm dünya için bir çözüm olduğunu ve fosil yakıtlardan, Dünya’yı yok etmekten vazgeçebileceğimizi ispatlamış oldu.

Yenilenebilir enerjiyle Dünya’yı havadan fethettikten sonra sırada okyanuslar var. Energy Observer‘ın yürüttüğü bu projeyle 4,2 milyon Euro değerinde bir tekne inşa ediliyor. Denizlerin Solar Impulse’ı olarak anılan projeyle geliştirilen teknede Güneş, rüzgar ve hidrojen enerjisi kullanılacak. Sudan elektrolizle ortaya çıkardığı hidrojen enerjisini Güneş enerjisini kullanarakdepolayacak. Suyu ikiye ayırılmasıyla doğan hidrojeni yakıt olarak kullanıp oksijeni de atmosfere bırakacak. Böylece Güneş ve rüzgar enerjisi olmadan gece de yoluna devam edebilecek. 6 yıl sürmesi planlanan dünya turunda 50 ülkeyi ziyaret edecek ve 101 limana demir atacak.

30 metre uzunluğunda ve 12,80 metre genişliğindeki tekne, Fransa’da bir liman kenti olan Saint Malo‘daki bir tersanede inşaatı devam eden tekneye 130 metrekarelik güneş paneli, iki dikey güneş paneli ve hidrojen üretip depolaması için iki terse çevrilebilir elektrik motor elektroliz aksam ekleniyor. Energy Observer’ın teknesinin önümüzdeki Şubat ayında hazır olarak denizlere açılması hedefleniyor.

 

Görsel: Energy Observer