Unicode Konsorsiyumu, ihtiyaçlara göre emoji kütüphanesini sürekli güncelliyor. Dolayısıyla bu küresel iletişim dili, her yıl biraz daha zenginleşiyor. 2022 – 2023’te kullanıma girmek üzere bu yıl konsorsiyumun onayına sunulacak olan “emoji taslak listesi” açıklandı. Listede 31 yeni emoji yer alıyor.
Emoji 15.0 taslak listesinde yer alan bu yeni emojiler, Emojipedia Genel Yayın Yönetmeni Keith Broni tarafından kaleme alınan bir blog yazısıyla Dünya Emoji Günü (17 Temmuz) öncesinde duyuruldu. Bunların, bu Eylül’de onaylanacak emojilerden sadece birkaçı olduğuna vurgu yapıldı. İçlerinde en dikkat çekici olanlar; pembe kalp, kafası iki yana hızlı bir şekilde sallanan/titreyen emoji, mavi ve gri kalpler, karga, kaz, eşek, denizanası, zencefil, sağa ve sola iten el emojileri. Ayrıca Hair Pick adı verilen Afro tarak ve Sih inancının sembolü olan Khanda da listede yer alıyor. Yine flüt, sümbül, bezelye, wifi sembolü gibi ilginç eklemeler de var.
Haberde yer alan örnek görüntüler, Emojipedia’nın Emoji Tasarım Başkanı Joshua Jones tarafından oluşturulmuş. Emojipedia 15.0 listesinin tam hali açıkladığında bu örnek görüntülerin final versiyonu da paylaşılmış olacak. Anlayacağınız bu bir taslak emoji listesi olduğundan, her emoji Eylül 2022’deki nihai onaydan önce değişikliğe uğrayabilir. Öte yandan geçtiğimiz yıllarda açıklanmış taslak emoji adaylarının çoğunun nihai listeye aynen dahil edildiğini de görmüştük. Blog yazısında emojilerin her zaman olduğu gibi farklı işletim sistemlerine sahip cihazlarda, farklı görünebileceklerine de dikkat çekiliyor.
Ankete göre “pembe kalp” dört gözle bekleniyor
Kullanıcılara “Bu taslak listedeki emojilerden en çok hangisini dört gözle bekliyorsunuz?” sorusunu yönelterek top 10’u ortaya koyan bir anket de gerçekleştirmişler. Ankete göre en çok beklenen 3 emoji; pembe kalp, sallanan yüz ve mavi kalp. Listenin tamamı aşağıda. Ben kendi adıma karga ve denizanası emojilerini çok istemiştim. Sizin favorileriniz hangileri?
Keith Broni’nin sallanan yüz hakkında yaptığı açıklama oldukça ilginç. Emojilerin tasarlanma amacından ötesini planladıklarını, kitlelerce nasıl kullanılabileceğini göz önünde bulundurduklarını gösteriyor. Broni şöyle demiş: ” Bu emoji büyük olasılıkla mecazi olarak veya fiziksel olarak yaşanan sarsıntı ve şok anlarında kullanılacak. Fakat bunun arkasındaki mantık şuydu: ‘deprem yaşayan bir kişiye ne olduğunu nasıl anlatabiliriz?’”.
Sağa ve sola iten el emojilerinin kullanıcılar tarafından özellikle “çak bir beşlik” ve buna benzer varyasyonları oluşturmak için kullanılabileceği öngörülüyor. Böylece 🙏 emojisinin yarattığı “dua eden eller mi, çak bir beşlik emojisi mi?” karmaşasının da geride kalacağı bekleniyor.
“Zaten pembe bir kalp yok muydu?”
Haberi yazmaya başladığımda bu soru benim zihnimde çınladı açıkçası. Hatta tüm yeni kalp emojilerini de bir parça gereksiz bulmuştum. Ama anlaşılan geniş kitleler böyle düşünmüyor. Pek çok Twitter kullanıcısı düz pembe kalp emojisi olmayışından yakınıp duruyormuş. Broni blog yazısında bu konuya da değinmiş. “Bazılarınızın şu sorduğunu sorduğunu duyuyoruz: ‘Zaten pembe bir kalp yok mu?’ Evet ve hayır. Yeni pembe kalp; sadece rengiyle tanımlanan, ek süslemeler veya özellikler taşımayan, tamamen sade bir pembe kalp olacak. Tıpkı turuncu, sarı, yeşil ve mavi kalplerde olduğu gibi.”
Bu yılki taslak listenin bir başka dikkat çekici yanı da geçtiğimiz yıllara kıyasla çok daha az emoji içermesi. Taslak listede yalnızca 31 emoji var. Oysa 2021’in Emoji 14.0’ında 112 öneri vardı. 2020’nin Emoji 13.0 (117) ve Emoji 13.1 (217) listeleri ise toplamda 334 emoji içeriyordu. Bu yılki liste, Unicode’un şimdiye kadar önerdiği en küçük yeni emoji listesi imiş. Ayrıca, bu yıl öneriler grubunda ilk kez yeni insan emojileri yer almıyor.
Emoji desteğinin yayınlanma tarihleri her zaman işletim sistemine, uygulamaya veya cihaza göre değişiyor. Bu iki şeyi göz önünde bulundurarak, Emoji 15.0’ın farklı platformlarda onaylanması ve piyasaya sürülmesi için tahmini zaman çizelgesi aşağıdaki gibi. Kasım ve Aralık ayında muhtemelen Google ve Android için geçerli hale gelecekler. 2023’ün başından itibaren de daha geniş bir şekilde kullanılır hale gelecekler.
Görsel: Emojipedia