Bizim dilde tam bir karşılığı olmayan gentrification yani daha önceden daha değersiz olan şehir bölgelerinin üst kesimin keşfetmesi ve satın almasıyla popülerleşip o bölgelerin fiyatının artması kavramı New York’ta cereyan ediyor olsa da hala 200’den fazla boş ve terkedilmiş dükkan vitrinleri var. miLES kurucusu mimar Eric Ho’ya göre bunun nedeni mülk sahiplerinin uzun dönemli, en yüksek fiyatı veren, mükemmel sözleşme için bekliyor olması.
Sonuçta bu boş dükkanlar semte, yerlilerine, mülk sahiplerine ve ziyaretçilere herhangi bir fayda sağlamıyor. miLES’in görevi de bu boş dükkan ve mağazları aktif hale getirmek, bunun için de henüz yeni yeni topluluk oluşturturmaya çalışan girişimcilerin de içinde olduğu pop-up kültürünü benimsemiş, ödeyebilecekleri kiralarda yer arayan geçici ofis adaylarını hedef alıyor. SXSW’te Pop-up kültürü oturumunda işin uzmanlarından da bunu dinlemiştik, pop-up GAP gibi dev markaların deneyim yaratmasına yarıyorken, işin başındaki girişimci markaların da topluluk oluşturmasına ve kendini duyurmasına, en önemlisi de ürününün satışını denemesine yarıyor.
Bu projeyi gerçekleştirmenin zorlukları olduğunu kabul eden Ho, mülk sahibinin bu anlaşmaya yanaşmama ihtimaline karşın “Mülk sahibi yine istediğini yapabilir, istiyorsa uzun dönemli harika kiracısı için bekleyebilir; ama bizim amacımız o bekleme süresini değerlendirip uzun dönemli kiracısını bulana dek mülkü kısa süreliğine ele geçirmek ve bunu etraf için anlamlı bir değere dönüştürmek.” diyor.
miLES pilot proje olarak bir sanat organizasyonu Fourth Arts Block (FAB) ile anlaşmış ve daha önce kafe olarak kullanılan alanı kiralamışlar. Projeye başvurular 22 Mart itibariyle başladı, başvuruda alanı ne için kullanacağınızı belirtmeniz gerekiyor. miLES, FAB için gün içinde birlikte çalışanların (co-worker) kullanımı; akşamları da ders ve etkinliler; hafta sonları da pop-up geçici mağazalar şeklinde bir kullanım stili düşünüyor. Programın esnek olması ve fiyatların düşük olması girişimciler ve kar amacı gütmeyen organizasyonlar için ideal, hem de şehrin en iyi semtlerinde.
FAB 1 Nisan’da açılacak. miLES semtlerdeki kafeleri 7 gibi kapanma saatlerinden sonra kiralamayı da düşünüyor.
miLes Zipcar ve Airbnb’nin vitrin ve dükkanlar için olan versiyonu olarak düşünülebilir. Fakat buradaki en büyük fark diğer iki servisin zaten kullanımda olan ürünleri pazarlaması, miLES’in ise halihazırda boşa giden mekanları değerlendirmesi.
Bu projenin Galata ve Karaköy civarında hayata geçmesini hayal edebiliriz.