Nisan 2013’te, Twitter’ın kurucu ortaklarından Biz Stone tarafından kurulan mobil soru cevap uygulaması Jelly, aklınıza takılan soruları sosyal çevrenizdeki insanlar tarafından yanıtlanmasını sağlıyordu. Herhangi bir soruyu sorabildiğiniz Jelly’de bir arama motorunda araştırma yapmak yerine bir bilene danışma mantığı yürüyor.
Başta büyük bir ivme kazansa ve dikkat çekse de aradan geçen 3 yıl içinde önemli değişimler yaşadı. Soru cevap uygulaması yerine bir arama motoru olarak tanımlamayı tercih eden Biz Stone, SXSW’deki oturumunda Jelly’nin kendini konumlandırma mentalitesini açıkladı.
Love the idea of #search w/@jelly: ask question & go experience life while network of experts find your answer. Good luck, @biz! #SXSW -GEO
— Marketing Werks (@MWerksCHI) March 14, 2016
Arama motoru dendiği zaman düşünmeden hatırladığımız Google, her şeyi arayabildiğimiz ve her şeye ulaşabildiğimiz bir köprü. Google gibi arama motorunun gerekliliği de, yüzlerce binlerce internet sitesi ile bir o kadar internet kullanıcısını birbirine bağlıyor. Fakat aklınıza bir soru takıldığında, bunun yanıtı araştırmak kimi zaman nafile uğraşlara dönüşüyor.
Basit bir soruyu, teknik sorunu, fikir danışmayı gerektiren öznel durumlarda Jelly devreye giriyor ve çok farklı bir deneyimle arama imkanı sunuyor. Örneğin bir tartışma sinema sırasında aklınıza takılan bir oyuncu film sorusunu Jelly üzerinden sorup tartışmaya devam edebilirsiniz. Bu sırada da bilen birisi size yanıtı söyler. Hem araştırmakla oyalanmamış hem de yanıtı öğrenmiş olursunuz.
What'll happen w/ unanswered q's on @jelly ? "No such thing. I'm calling it 'no question left behind.'" – @biz #sxsw pic.twitter.com/fnHxUpxOjs
— Rebecca Weiser (@RebeccaWeiser) March 14, 2016
Öte yandan Jelly 1.0’ın en büyük değerlerinden birisi sorular altında çok fazla yanıt olmasıydı. Çünkü insanlar bilmedikleri konular yerine, bildikleri konular hakkında yanıt vermeyi seviyorlar. 2.0 ile birlikte bu yapının pekiştirilmesiyle arama yaparken -tıpkı Google gibi- herhangi bi üyelik talep etmiyorlar. Ancak yanıt verme, oylama gibi özellikleri kullanabilmek için üyelik gerekiyor.
Televizyon izlerken gördüğünüz elbisenin fotoğrafını çekip, fiyat ve marka hakkında Jelly’e sormak veya yaşadığınız bir donanım sorunu hakkındaki çözümler için Jelly’e danışmak uygulamanın temel kullanım örnekleri arasında yer alıyor.
Biz Stone @twitter says Jelly is a "subjective search" engine. Different not better than Google #SXSW pic.twitter.com/3E6dhg31Q9
— KC D'Lab (@KCDLab) March 14, 2016
Biz Stone, Jelly’nin çalışma dinamiklerini Öznel Arama olarak tanımlıyor. Çünkü her zaman Google’daki sonuçlarının doğruluk garantisi yok. Yanıtın doğru olması için sorunun da doğru sorulması gerekiyor.
Jelly, 2.0 güncellemesiyle birlikte kullandığı algoritmayı geliştiriyor ve yapay zeka esameleriyle veri toplama sistemi geliştiriyor. Böylece sorular ve yanıtlar iki tarafa da en sağlıklı şekilde ulaşıyor. Jelly 2.0 şu anda kapalı beta taleplerini topluyor.
A peek at Jelly for iOS. Pause, pic, ask, boom! Come to my SXSW talk and learn more about Subjective Search. pic.twitter.com/CcvXh3fIlZ
— Biz Stone (@biz) March 13, 2016
Görsel; SXSW