Berlin merkezli Ulises; yakın geleceğin mimarilerini ve şiirsel atmosferlerini hayal ederek dikkatleri üzerine çekmiş bir tasarım stüdyosu. Doğayla iç içe laboratuvarlardan pelüş anıtlar olarak yeniden tasarlanan piramitlere kadar gerçeküstü tasarım konseptleri hayal etmede yapay zekanın gücünü keşfetmeye devam ediyor. En yeni projesi, halk kütüphaneleri olarak yeni bir işlev kazanan kamusal alanlar.
Yapay zekayı kullanarak, sokakları kitap raflarıyla donatmak
“Cultural Constellations” adlı bu seride; yarı saydam şişirilebilir PVC’den yapılmış raflar; otobüs durağı, bank gibi gibi bir dizi kamusal alan unsuruna entegre edilmiş. Raflar kitaplarla dolu. Ekip bu konsepti görselleştirmek için Midjourney’den yararlanmış.
Ulises’in kurucusu Ricardo Orts; sokak kütüphanelerini şehirde kültürel bir topluluk duygusu geliştirmek ve şehir sakinlerini edebiyat keyfi için ortak alanlarda bir araya getirmek için böyle bir konsept yarattıklarını söylüyor. “Okuma kültürünü besleyen kamusal alanlar tasarlayarak Ulises, edebiyatı herkes için daha erişilebilir hale getirmeyi ve kişisel ve sosyal gelişim için okumanın faydalarını teşvik etmeyi amaçlıyor” diyor tasarımcı.
Yapılar, günlük sosyal etkileşim ve fikir alışverişi için yeni bir merkez olarak kurgulanmış. Yalnızca işlevsel olmaları değil, aynı zamanda kamusal alanı güzelleştirmeleri ve dolayısıyla estetik açıdan da hoş olmaları amaçlanmış.
Şişirilebilir PVC, taşıması ve montajı kolay bir malzeme olduğundan avantaj sağlıyor. Yarı saydam olmaları, içeriye bol miktarda doğal ışığın girmesini sağlıyor ve okuyucular için davetkar bir atmosfer yaratıyor. Ayrıca, yerel sanatçıların ve yazarların çalışmalarını sergilemeleri için bir platform olarak da hizmet edebiliyorlar. Böylece şehrin kültürel canlılığını artırabilirler. Tekrar altını çizeyim, bu proje yapay zekayla görselleştirilmiş bir mimari konsept tasarım. Görsel anlatımı çok gerçekçi ancak Dolayısıyla henüz hayata geçirilmiş değil.
Ulises’in yeni projelerini Instagram’ı üzerinden takip edebilirsiniz.
Hayata geçirilmiş yaratıcı sokak kütüphanelerine buradan göz atabilirsiniz.
Görsel: Instagram