Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Çöp Atarsan, Çöp Olursun

Çöp Atarsan, Çöp Olursun

New York City Sanitasyon Departmanı, NYC sakinlerinin çöpe dönüştürüldüğü VMLY&R imzalı yaratıcı afiş çalışmasıyla şehrin çöp sorununa karşı farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

Metropolleşme, birtakım durumların kronikleşmesini de beraberinde getiriyor. Tıpkı yıllardır süregelen Paris’in idrar, New York’un da çöp sorunu gibi. Şehir yetkililerinin uzun süredir mücadele ettiği bu tip kentsel sorunlar, Eyfel Kulesi ya da Özgürlük Heykeli kadar reklamı yapılıp konuşulmuyor olabilir. Ancak son 15 yılın en büyük bilinçlendirme kampanyasını başlatan New York City Sanitasyon Departmanı’na (DSNY) göre şehrin sakinleri artık kendileriyle yüzleşmeli.

VMLY&R imzalı yeni kampanyasında alaycı bir dille NYC sakinlerini utandırmayı amaçlayan New York City Sanitasyon Departmanı, şehirde yaşayan herkesi üzerine düşeni yapmaya davet ediyor. 8,5 milyon kişinin yaşadığı New York City, her ne kadar 7 bin 200 temizlik çalışanı ve 2 bini aşkın sivil denetçi tarafından temiz tutulmaya çalışılsa da, halen sokaklarında sıklıkla çöp ve köpek dışkısına rastlanabilen bir kent. İnsanların bu konuda yapabilecekleri hiçbir şey yokmuş gibi hissetmekten bıktıklarını belirten New York Belediye Başkanı Eric Adams, DSNY’nin bu kampanyasıyla çöp sorununu ortadan kaldırmak üzere aktif katılım sağlamayı hedeflediklerini söylüyor.

We Love NYC girişimi ile ortak olarak yürütülen kampanya, “Eğer Çöp Atarsan, Çöpsün!” sloganı ve sosyal medyadaki #GarbageNewYorker hashtagi ile New York’ta yaşayan herkesi sorumluluk almaya davet ediyor. Kampanya görsellerinin bazılarında çöpler şehir sakinlerinin yerini alırken, diğer görsellerde kaldırımlardaki köpek dışkılarına şaka yollu bir şekilde dikkat çekiliyor. Otobüs duraklarına ve sokak büfelerine yerleştirilen afişlerden birinde kendi dışkısını temizleyen bir Jack Russel Terrier görselinin üzerinde ‘Onlar yapana kadar, bu sizin sorumluluğunuzda.” ifadesi yer alıyor.

New York City Sanitasyon Departmanı, geçtiğimiz Ocak ayında hane halkları ve işletmeler için 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe alınacak yeni temizlik kurallarını duyurmuştu. Çöplerin sokaklarda beklediği süreyi azaltmak için çöp bırakma ve toplama saatlerinde düzenlemeye giden kurum, yeni farkındalık kampanyasını da kuralların uygulanmaya başladığı Nisan ayı itibarıyla hayata geçirdi. Kampanya görsellerinin tamamına aşağıda göz atabilirsiniz.

Görseller: Twitter, Instagram, New York City Sanitasyon Departmanı