Ormansızlaşma, iklim değişikliği, mega yangınlar, seller ve birbirini tetikleyen nice felaket ne yazık ki Antroposen’in (İnsan Çağı) normali haline geliyor. Bu duruma teknoloji ve tasarımla çözüm getirme eğilimi de yükselişte. Ülkemizde geçtiğimiz yaz yaşanan yangınların ardından ATÖLYE’nin imece ve teyit.org partnerliğinde yürüttüğü Tasarım Maratonu: Acil Müdahale bunlardan biriydi. 14 yaşındaki mucit Ryan Honary’nin orman yangınlarını erkenden tespit edip uyarı gönderebilen yapay zeka destekli projesi SensoRy AI ve İrlanda merkezli girişim BioCarbon Engineering’in ağaç diken drone’ları da ormansızlaşmayla mücadele eden önemli örneklerdendi. Bu defa ise Segev Kaspi’nin Forest Ranger Druids projesi var karşımızda.
Doğayla dost robotlar: Chunk, Dixon ve Rikko
Endüstriyel tasarım öğrencisi Segev Kaspi, mezuniyet projesi için robotik orman korucularından oluşan bir ekip tasarlamış. Forest Ranger Druids adlı proje, ismini Kelt çoktanrıcılığında genellikle Alplerin kuzeyinde ve Britanya Adaları’nda var olan antik Kelt topluluklarındaki rahip sınıfı Druidlerden alıyor. Druid kelimesinin kökeninin Keltler tarafından uygulanan ağaç büyülerine dayandığı düşünülüyor.
Chunk, Dixon ve Rikko adlı robotlar; tohum ekimi ve veri analizi gibi rollere sahip. Dünyanın her yerinde ağaçlandırma çalışmalarını ve sürdürülebilir orman yönetimini desteklemek için tasarlanmışlar. Projenin henüz hayata geçirilmemiş bir konsept tasarım çalışması olduğunu da belirtelim.
İki karşıt dünyayı – doğayı ve teknolojiyi – bir araya getiren Kaspi, bu projeyle atmosferdeki CO2 artışı ve ormanları rehabilite etmenin önemi hakkında konuşmayı teşvik ediyor. Aynı zamanda soruna olası bir çözüm de öneriyor.
Robotik ormancılar, ormanın ihtiyaçlarına göre değişen sistem ve ayarlarda çalışabiliyor. Tek tek ve grup halinde çalıştırılabiliyorlar. Her robota ormanı yönetme ve koruma konusunda tanımlanmış bir rol atanıyor. Bu rollerin en iyi şekilde belirlenmesi ve tanımlanması gerekiyor. Dolayısıyla bu önemli işi derinlemesine anlamak için korucuların çalışmalarının inceleneceği uzun bir sürece işaret ediliyor.
İlk robot Chunk; testereyle kesme, budama ve biçme işlemlerinden sorumlu. Dixon ise fidelerin ve çeliklerin dikilmesinden ve yeniden ağaçlandırma çalışmalarından sorumlu. Rikko ise ormanda veri toplayan, izleyen ve analiz eden bir robot. Shenkar Koleji’nden (İsrail) mezun olmaya hazırlanan Kaspi; bu üç kavramsal robotu çizimler, bilgisayar ortamında hazırlanmış görseller ve fiziksel modeller aracılığıyla sunmuş.
Görsel: Segev Kaspi