Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ormandaki Olağanüstü Varlıkların Yüzleri

Ormandaki Olağanüstü Varlıkların Yüzleri

Bennett Ewing namıdiğer Eyevan Tumbleweed, çocukluğunda hayal gücünün etkisiyle ormanda gördüğü yüzleri, buluntu ağaç parçalarıyla görselleştiriyor.

Çevre duyarlılığı olan sanatçılar ve tasarımcılar kesilmiş ağaç yerine dalgalarla karaya vurmuş, ölü ağaçları kullanmayı tercih ediyor. Bu buluntu ağaç parçalarının eserlere bambaşka bir ruh ve estetik kattığını kabul etmek gerek. t a b i i Atölye’nin dekoratif kompozisyonları, Japon sanatçı Nagato Iwasaki’nin gerçek insan boyutundaki heykelleri ya da Debra Bernier’in bu tür ağaçlar üzerine işlediği oyma figürler bunun en güzel örnekleri arasındaydı. Bennett Ewing internette tanınan adıyla Eyevan Tumbleweed de ömrünü tamamlamış ağaç parçalarından yaptığı heykellerle onlara ikinci bir yaşam şansı sunuyor.

17 yıldır ölü ağaç parçalarını heykel olarak hayata döndürüyor

Eyevan Tumbleweed karaya vurmuş ağaç parçalarıyla çalışmaya 2001 yılında başlamış. Kendi elleriyle topladığı ağaç parçalarını doğal renkleriyle ve herhangi bir oyma işlemi yapmadan kullanıyor. Şu anda Kuzey Kaliforniya’da yaşayan sanatçı; ABD’de 40 farklı eyalette, Kanada’da, Meksika’da ve İrlanda’da bu ağaçlardan toplamış.

Eyevan Tumbleweed, bir heykel yapmaya başladığı anda onun neye dönüşeceğini planlamıyor. Kullandığı ağaç parçalarının elini yönlendirmesine izin veriyor. Ağaç, ona deneme yanılma yoluyla neye dönüşmek istediğini zaten gösteriyor. Ancak bu riskli bir süreç. Sanatçı bu doğaçlama sürecinde doğru akışı yakaladığında hızla ilerleyip heykelleri birkaç hafta içinde tamamlayabiliyor. Bazılarını tamamlaması ise yıllar sürebiliyor ve hatta sonu hayal kırıklığı olabiliyor. Tekniğini ne kadar geliştirirse geliştirsin, bir yılda bitirdiği iş sayısı 5’i geçemiyor henüz.

Ormanda yüzler görmek

Çocukluk ve ilk gençlik dönemlerinde doğayla iç içe olan Eyevan Tumbleweed, ormanda kendini çeşitli biçimlerde gösterebilen olağanüstü varlıklar olduğuna ve onları algılayabildiğine inanıyormuş. Şimdi bir yetişkin olarak bu deneyimi eserlerinde yeniden yaratıyor. Çocukluğunda yaşadığı bu sıra dışı durumların nedeni ise kendisine “pareidolia” (nesnelerde insan yüzü görme eğilimi) adı verilen sendrom olarak açıklanmış. Bu sendromun yanı sıra sanatçı kişiliğinin daha o zamanlarda kendini göstermiş olması ve yüksek hayal gücü de  etkiliymiş elbette. Sanatçı Instagram’daki video paylaşımlarında, büstleri hareketlendirerek çeşitli yüz ifadelerine bürünmelerini sağlamış. İşlere baktığınızda hayranlıkla birlikte tüyler ürpertici hislere kapılmanız olası.

 

Work still in progress

A post shared by Eyevan_Tumbleweed/BennettEwing (@eyevan_tumbleweed) on

KIRIJIN

A post shared by Eyevan_Tumbleweed/BennettEwing (@eyevan_tumbleweed) on

(SERPIUS) GALEPHARSTUS

A post shared by Eyevan_Tumbleweed/BennettEwing (@eyevan_tumbleweed) on

Ubuju

A post shared by Eyevan_Tumbleweed/BennettEwing (@eyevan_tumbleweed) on

Görsel: Instagram
Manşet görseli düzenlemiştir.