Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Ogilvy’den 2018’in Dijital Trendleri

Ogilvy’den 2018’in Dijital Trendleri

Ogilvy, 2018 yılında dijital dünyada bizi bekleyen trendleri kapsamlı bir rapor içerisinde yayınladı.

Senenin bitimine bir haftadan az zaman kala pazarlama ve reklam ajanslarından birbiri ardına trend raporları gelmeye devam ediyor.  Ogilvy de son 5 senedir yaptığı gibi bu sene de dijital ve sosyal medya alanında seneye hakim olan havayı inceledi ve 2018’de bizleri bekleyen trendleri bir rapor halinde paylaştı. Rapor; geçen senelerin raporların geleceği ne kadar başarıyla öngördüğüne ilişkin  bilgilerin yanı sıra yeni trendlere ilişkin markalara tavsiyeler de içeriyor. Bu seneki raporda ayrıca son 5 senenin trendlerine ve Ogilvy raporları yayınlamaya başladığından beri gerçekleşen büyük olaylara genel bir bakış da bulunuyor. Raporun 2018’e ilişkin öngörüleri 5 ana başlık altında özetleniyor.

dijital_ogilvytrends2018_bigumigu

Artırılmış Gerçekliğin Gerçeğe Dönüşmesi

Artırılmış gerçeklik 2017’nin teknolojisi değil, uzun zamandır ağır ağır ilerleyen ve pompalanan bir teknoloji. Ancak geçtiğimiz seneye kadar bu konuda çok da başarı sağlanamamıştı. Şimdi ise sağlam mobil teknolojilerin artması ve artırılmış gerçeklik platformlarının güçlenmesiyle, bu platformlara daha kitlesel bir erişim görülüyor. Snapchat’in başını çektiği yeni artırılmış gerçeklik dünyası Facebook, Google ve Apple’ın da girişiyle iyiden iyiye canlanıyor. Markalara ise bu konuda uzmanların görüşünü bir an önce alma ve artırılmış gerçeklik rüzgarını doğru şekilde yakalama önerisi yapılıyor.


dijital_ogilvytrends2018_bigumigu

Metinler Artık Parmaklarla Yazılmıyor

Teknolojik cihazlar artık parmakları kullanarak yazmak yerine daha az dokunsal metin yazdırma özelliklerine yöneliyor. Ses veya görsel etkileşim yoluyla metin yazılabilmesine yönelik çözümler öne çıkıyor. Sesli asistanları yükselişlerini yaşarken internet aramalarında sesle arama özelliği giderek daha fazla kullanılıyor. Teknoloji; farklı dilleri, aksanları ve konuşmadaki küçük farklılıkları anlamak için günden güne gelişiyor.  Ses ve görsel üzerinden aramaları markalar için yeni birer temas noktası olarak görmek mümkün. Dolayısıyla bu alan markalar için sayısız olasılık barındırıyor.


dijital_ogilvytrends2018_bigumigu4

Influencer Pazarlamanın Ortak Faydaya Zararları

İnternet ortamında tek tek kişiler öne çıkarken “influencer” olarak tanımlanan bu kişiler markalar ve reklam ajanslarının yeni odağı oldu. Özellikle YouTube ve Instagram’da varlık gösteren bu insanlar; markalarla ortak projeler geliştirerek hedef kitleye farklı ve daha önce mümkün olmayan erişim yolları sağladı. Ancak alandaki kötü oyuncular ya da kötü olmasa da çok sık reklam yapan influencer’lar sonunda marka vaadinin inanılırlığına ve otantikliğine zarar veriyor. Bunun giderek yaygınlaşmasıyla da influencer pazarlama; tek tek kişilerden ziyade bir mecra olarak sahte görülme tehlikesi altında. Mecranın gücünü yitirmesi de ortak faydaya zarar verme riski taşıyor. 2018’de bu pazarın büyümeye devam edeceği ama yavaş yavaş sorunların da ortaya çıkmaya başlayacağı öngörülüyor. Markaların bu yolda doğru stratejilerle ilerlemeleri ve eski yöntemlerin yerine farklı ve yaratıcı etkileşim yollarını keşfetmeleri tavsiye ediliyor.


dijital_ogilvytrends2018_bigumigu

Amazon’un Uyanışı

Google ve Facebook ikilisi şu anda dijital medya harcamalarının %84’ünü ellerinde tutuyor. Bu düopol sağlıksız bir pazar ortamına işaret ediyor. Amazon ise ürün sayfalarının ötesinde satış çarkının her noktasında reklam olanağı sağlayan bir platforma dönüşüyor.  Ve Amazon, 2018’de dijital reklam alanındaki iki güç dengesini sarsacak bir oyuncu olacak gibi görünüyor. Markaların bir an önce Amazon’un sunduğu farklı reklam olanaklarını keşfetmesi gerekiyor.


dijital_ogilvytrends2018_bigumigu

Ciddi Şekilde Ciddi Sorunlar

Dijital pazarlama ve internet genel olarak büyüdü. Bu büyümeyle birlikte internetin karanlık yüzü de daha fazla ortaya çıkmaya başladı. Kişisel mahremiyete saldırılar, yanlış bilginin hızla yayılması, troller, dark web, devletler eliyle yaptırılan hack operasyonları, reklam sahteciliği, hatta güvenli şifre bulmanın giderek karmaşıklaşması gibi sorunlar herkes için pek çok risk içeriyor ve hükümetlerin de giderek daha fazla dikkatini çekiyor. Avrupa Birliği Veri Koruma Yönergesi GDPR bu konuya yönelik olumlu bir adım. Bunun dışında bu sorunlara yönelik pek çok inisiyatif de çalışmalar yapılıyor. 2018’de bu konuyla ilgili pek çok ilerleme ve adım görülecek. Markaların GDPR’ı bir fırsat olarak görmeleri ve bunun getireceği yenilikleri hazırlanmaları şart. Aynı zamanda kendi uygulamalarını da şeffaf ve etik hale getirmeleri gerekiyor.

Dijital dünyada olup bitenleri inceleyerek 2018’e dair bir öngörü sunan rapor (#OgilvyTrends2018); çeşitli istatistikler ve tablolar da içeriyor. Marshall Manson ve James Whatley tarafından hazırlanan 90 sayfalık rapora Ogilvy’nin internet sitesi veya LinkedIn/SlideShare sayfası üzerinden ulaşılabiliyor.

Görsel: Ogilvy