Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
New York Metro Duraklarında Yaşanan Irkçı Saldırılar

New York Metro Duraklarında Yaşanan Irkçı Saldırılar

Pride Train isimli gerilla projenin devamı için sanatçı Evan Choi, New York metro duraklarında gerçekleşmiş ırkçı saldırıları anlatan posterler tasarladı.

Pride Train, 2017’den beri süren bir gerilla proje. Thomas Shim, Jack Welles ve Ezequiel Consoli tarafından yaratılan projede, New York metro durakları; metro hizmet duyuruları anımsatan ama normal duyurular yerine LGBT+ destek mesajı veren posterlerle süsleniyor. Gönüllü sanatçılardan gelen farklı mesajların eklenmesiyle giderek büyüyen çalışma; sanatçı Evan Choi ve metin yazarı Lis Mery Ramirez’in de katılımıyla şimdilerde daha sert bir yöne doğru ilerliyor.

Yaratıcılarının Pride Train II adını verdiği çalışmalarda, New York metrosununun siyah beyaz platform tabelalarını andıran bir görsel dil var. Önceki projenin gök kuşağı renklerinin yerini siyah-beyaz almış. Üstte yine metro istasyonunun adı var. Altındaysa Pride Train’in başlangıcındaki olumlu hoş görü mesajları yerine o metro istasyonunda yaşanmış ırkçı saldırılar ve şiddet suçları yer alıyor.

O Durakta Gerçekleşmiş Irkçı Saldırılar

Böylece her gün geçilen yerlerde yaşanan ırkçılık son derece basit bir görsellikle ve bu basitliğin yarattığı güçlü etkiyle aktarılıyor. Örneğin Bryant Park durağında uyurken sözlü ve fiziksel saldırıya uğrayan Asyalı adamın hikayesinden bahsediliyor. Olayın zamanı, yeri ve detayları da altındaki paragrafta kısaca geçiliyor. Bunun gibi pek çok hikaye var. Baş örtüsü yüzünden hakaretler alan Müslüman metro çalışanından ırkçı söylemlerin ardından üzerine tükürülen Koreli kadına pek çok acı olay… Tüm posterlerin son mesajı aynı: “Bu tarihi nefretin bu duraktaki son duruşu yapalım.”

pride train_evan choi_new york_bigumigu_

İnternet sitesi üzerinde posterlere yer veren Evan Choi, şu an için sadece New York duraklarını kapsayan çalışmanın ileride tüm dünyayı saracak bir harekete dönüşeceğini umduğunu da belirtiyor. #PrideTrain hareketinin diğer sosyal konuları da kapsama alma kararı üzerine, bir Asyalı olarak New York’taki ırkçılık yüzünden yaşadığı sorunları göstermek amacıyla bu çalışmayı yaptığını söylüyor.

 

Görsel: Evan Choi