Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
SmartPreset Stilinizi Anlayıp Dakikada 600 Fotoğraf Düzenleyebiliyor

SmartPreset Stilinizi Anlayıp Dakikada 600 Fotoğraf Düzenleyebiliyor

Neurapix'in yapay zekalı yazılımı SmartPreset, kullanıcının kişisel düzenleme asistanı gibi davranarak Lightroom düzenleme sürelerini %80'e kadar azaltabiliyor.

Almanya merkezli startup Neurapix, önceden düzenlenmiş görüntüleri veri olarak kullanıp öğrenebilen ve bunu dakikada 600 fotoğrafa varan bir hızla yeni fotoğraflara uygulayabilen yapay zekalı bir yazılım yarattı.

Neurapix, fotoğrafçıların “kişisel görüntü düzenleme asistanı” gibi davranan bu yazılımla Lightroom düzenleme sürelerini %80’e kadar azaltabileceklerini söylüyor. SmartPreset isimli yazılım, kullanıcının düzenleme stilini öğrenmek için yapay zekayı kullanıyor ve ardından bir Lightroom eklentisi aracılığıyla fotoğrafları önceki oturumları taklit edecek şekilde işliyor.

Şirket, düzenlemelerin kaba bir şekilde kopyalanmadığını; konu veya aydınlatma ne olursa olsun doğru görünmelerini sağlamak için “düzenleme stillerinin” yeni görüntülere uyarladığını söylüyor. SmartPreset, bir fotoğrafçının geçmiş düzenlemeleri aracılığıyla bireysel düzenleme stilini anlıyor ve onun gibi davranmayı öğreniyor. Öğrenilen stili – özellikle de çeşitli aydınlatma koşullarına ilişkin kaydırmalı ayarları – Lightroom’da gelecekteki görüntülere tutarlı bir şekilde uygulayabiliyor.

Yazılımın hızıyla da ilgili bazı detaylar söz konu. Bazı dillerde dakikada 600 fotoğraf düzenlemesi vadederken diğer yerlerde (dilerde) beş dakikada 1.000 fotoğraf düzenleyebildiği belirtiliyor.

Belirgin bir stili olmayanlar ya da yeni bir stil arayanlar için diğer fotoğrafçıların stilleriyle dolu bir SmartPreset mağazası da var

Bu otomasyona rağmen, fotoğrafçılar düzenleme süreci üzerinde tam kontrole sahip olmaya devam ediyor ve RAW dosyaları için gereken kaydırıcı değerlerine ince ayar yapabilmelerini engelleyen bir durum yaşanmıyor. Ayrıca SmartPreset, işleme sonrası düzeltmeleri düzenli olarak analiz ediyor ve nihai görüntülerin nasıl görünmesi gerektiğine ilişkin anlayışını sürekli olarak güncelliyor; kendisini daha iyi bir asistan olmak üzere sürekli geliştiriyor.

Imagen’a benziyor ancak fiyat olarak daha avantajlı

Belirgin bir stili olmayanlar ya da yeni bir stil arayanlar için Neurapix’in diğer fotoğrafçıların stilleriyle dolu bir SmartPreset mağazası da bulunuyor.

SmartPreset tamamen bulut tabanlı bir düzenleme aracı. Şirket: “Yapay zeka eğitimi ve düzenlemesi için aktarılan fotoğraflar, şirketin Almanya’daki kendi sunucularında özel olarak işleniyor ve Neurapix’in tüm müşteri verilerinin güvenliğini sağlamasına olanak tanıyor. Tüm süreçler, Genel Veri Koruma Yönetmeliği (General Data Protection Regulation / GDPR) ile tamamen uyumludur.” diyor.

Yakın gelecekte şirket, tüm yapay zeka düzenlemelerini yerel bir bilgisayarda gerçekleştirecek bir yöntem oluşturmayı planlıyor. Ayrıca, çok sayıda etkinlik çeken ve sabit bir ücreti tercih eden fotoğrafçılara daha fazla esneklik sunacak bir abonelik modeli oluşturmayı da planlıyorlar.

Neurapix’in işlevi, ImagenAI’nin geçen Nisan ayında başlattığı özelliğe çok benziyor. İkisi arasındaki en önemli farklardan biri fiyatlandırma. Şu anda Imagen 1.000 düzenlemeye kadar fotoğraf başına 0,06 dolar ücret alırken, Neurapix’te bu fiyat 0,03 dolar. 1.000’in üzerine çıkıldığında ise fotoğraf başı ücret 0,02 ABD dolara düşüyor. ImagenAI, 5.000’e kadar düzenleme için 0,05 dolar ve 5.001 – 10.000 arasında da fotoğraf başına 0,04 dolar ücret alıyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Neurapix (@neurapix)’in paylaştığı bir gönderi

Görsel: fotografenshop