Mumbai dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri. Bu durum beraberinde gürültüyü de getiriyor. Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan’ın en büyük şehirlerinden biri olan Mumbai’de trafik gece veya gündüz fark etmeksizin sürekli olarak yoğun. Kentlerdeki trafiği ölçen TomTom Trafik Endeksi verilerine göre 2019 yılında yüzde 65’lik bir oranla en sıkışık trafiğe sahip dördüncü şehir Mumbai. Kentte her bir sürücü yılda ortalama 8 gün 17 saatini trafikte harcıyor. Bu yoğunluktan bıkan sürücüler de çareyi sürekli korna çalmakta arıyor. Şehrin kendi gürültüsüne bir de korna sesleri ekleniyor ve ses kirliliği artıyor.
Şehirdeki gürültü kirliliği sorunun çözmek amacı ile bir kampanya başlatan Mumbai polisi, kornalara sürekli basan sürücülerin ellerine hakim olmasını sağlayacak yaratıcı bir fikir geliştirdi. FCB Interface tarafından hazırlanan Punishing Signal kampanyası ödül-ceza sistemine dayanıyor.
Korna sesleri 85 desibeli aşarsa kırmızı ışığın süresi sıfırlanıyor
Reklam filminde dünyanın korna başkenti olarak tanıtılan Mumbai’de sürücüler kırmızı ışıkta dahi korna çalıyor. Hiçbir amaca ulaşmayacak bu süreç insanları daha fazla strese ve gerginliğe sürüklüyor. “Ne kadar korna çalarsan, o kadar beklersin” mottosu ile ortaya çıkan fikirde trafik işaretlerine bağlanan özel desibel ölçüm cihazları çevredeki sesi ölçüyor. Kırmızı ışıkta bekleyen sürücüler kornaya bastıkça gürültüde artıyor. Eğer korna sesleri 85 desibeli aşar ise kırmızı ışığın süresi sıfırlanıyor ve sürücüler bir kırmızı ışık süresi boyunca daha beklemek zorunda kalıyor.
Kornanın yarattığı ses kirliliği sağlığa da zararlı
Kampanya kentte trafiğin en yoğun olduğu kavşaklarda test ediliyor. Sistemin kurulduğu kavşaklardaki panolarda Honk more wait more (Ne kadar çok korna çalarsan o kadar çok beklersin) uyarısı gösteriliyor.
Polis komiseri Madhukar Pandey kornanın gürültü kirliği ile birlikte strese ve kaosa da yol açtığını vurguluyor. Korna çalmanın kötü bir alışkanlık ve disiplinsizlik olduğunu belirten polis komiseri bu gürültünün ve stresin sağlığa da zararlı olduğunu paylaşıyor. FCB Interface CEO’su Rohit Ohri ise gerçekleştirdikleri kampanyanın sürücülerde farkındalık yaratacağına ve davranış değişikliğine yol açacağına inanıyor.
Künye
Müşteri: Mumbai Police
Ajans: FCB Interface
Yaratıcı Ekip: Fred Levron, Robby Mathew, Mukesh Jadhav, Rakesh Menon, Ravi Ananthan, Mayuresh Vengurlekar, Siddharth Kutty
Meyda Ekibi: Dhruv Jha, Amit Raina
Hesap Yönetimi: Shailesh Gupte
Sosyal Medya: Rahul Shenoy, Shreyas Deshmukh
Film Ekibi: Alpa Jobalia, Mazhar Khan
Yönetmen: Akshay Nair
DOP: Sujay Pawar
Yapımcı: Sukirth Rao, Archana Sarkar, Shwetabh Mishra
Prodüksiyon Şirketi: 30ML
Müzik: Saregama
Görsel: YouTube