Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
İnsan Gücü ve Güneş Enerjisi Depolayabilen Mikro Şebeke

İnsan Gücü ve Güneş Enerjisi Depolayabilen Mikro Şebeke

WZMH Architects'in pedal gücüne ve güneş enerjisine dayanan kişisel enerji şebekesi mySUN, daha bağımsız ve sürdürülebilir bir geleceğe işaret ediyor.

Başlığı gören Black Mirror izleyicilerinin aklına büyük ihtimalle, insanların vaktini sabit bisikletin tepesinde geçirdiği Fifteen Million Merits bölümü gelmiştir. Bu insanlar, enerji üretimi için tüm gün pedal çeviriyorlar ve merit adı verilen para biriminin geçerli olduğu bir düzende adeta köle gibi yaşıyorlardı. Dünyanın gidişatına baktığınızda, bu senaryo çok da uzak bir ihtimal gibi görünmüyor. O halde alternatif enerjilere şimdiden yönelmekte fayda var. Alternatiflerin arasında elbette insan gücü ya da insan temelli kaynaklar da var. Daha geçtiğimiz hafta, giyilebilir cihazlar için insan terini elektriğe dönüştüren bir giyilebilir pil tasarımına yer vermiştik. Bu yazının konusu olan mySUN ise evinizde tamamen bağımsız bir şebeke kurmanızı ve hem kendi enerjinizle hem de güneş enerjisiyle cihazlarınızı kullanabilmenizi sağlıyor.

Kişisel yeşil enerji kaynağı: mySUN

COVID-19’un ve ardından yaşanan felaketlerin bize öğrettiği en önemli derslerden biri, her şeyin bir anda tepetaklak olabileceği ve yeryüzünde kötü giden şeyleri olduğu gibi kabul etmek yerine değiştirmeye gayret etmemiz gerektiği. Çünkü gezegenimizin bize sunduğu hiçbir şey sonsuz ve tükenmez değil. İyi bakmamız gereken narin bir gezegende yaşıyoruz. Yapmamız gereken ilk şey de iklim değişikliğini ciddiye almak ve gerçek anlamda onunla mücadele etmek. İklim değişikliği konusunda duyarlı olan WZMH Architects, fosil yakıt ihtiyacını azaltmak için akıllı enerji çözümleri üzerinde çalışıyor. Şirketin en dikkat çekici icatlarından bir tanesi mySUN. Onu küçük bir kutuya sığdırılmış mikro şebeke olarak tanımlayabiliriz. Bu şebeke pedal gücüyle açığa çıkan enerjiyi depolayabiliyor. VZMH Architects, bu “kişisel yeşil enerji üreten makineyi” yaratmak için Ryerson University ile birlikte çalışmış. mySUN, LED aydınlatmalardan mobil cihazlara ve hatta klima ünitelerine kadar neredeyse her şeye güç sağlamak için kullanılabilecek.

mysun

Sistem, WZHM Architects’in Sunrider isimli bisikleti (bir güneş bisikleti) ile çalışıyor. mySUN’ı bisiklete bağlayıp pedal çevirdiğinizde kendi enerjinizi üretmeye başlıyorsunuz. Enerji, biyomekanik güçle üretiliyor ve depolanıyor. Bir kişi sabit bir bisiklet sürerken neredeyse 100 ila 150 watt güç üretebiliyor. Dolayısıyla Sunrider bisikletle, tüm gün boyunca 300 metrekarelik bir alanın ışıklarını yakmaya yetecek kadar enerji üretmek mümkün. İnsan ve güneş enerjisinin mükemmel birleşimi!

Taşınabilir voltaj DC kutusu, bir dairenin duvarlarına sığacak kadar küçük. mySUN, tümü aynı DC mikro şebekesinden beslenen DC tabanlı bir bina topluluğuna entegre edilebiliyor. Enerji bisikletinin yanı sıra güneş panellerinden de toplanan enerji, mySUN’un içindeki pil paketlerinde depolanabiliyor.

Bu tip bir sistem yapı sektöründe köklü değişikliklere yol açabilir

Böyle bir sistemin kullanıcıyı ne kadar özgürleştirebileceği açık. Karmaşık ve büyük elektrik santralleri kurmak zorunda kalmadan tüm apartman komplekslerine ve binalara güç sağlamak için kullanılabilir. Sürdürülebilir enerji üretmek ve tüm topluluklara güç sağlamak için yüzlerce mySUN kurulabilir. Ayrıca aşırı yüksek gelen elektrik faturalarının yarattığı şoktan da kurtulmuş oluruz mySUN gibi yenilikler, karbon ayak izimizi de büyük ölçüde azaltabilir. Taşınabilir küçük evler, doğanın içine yerleştirilen kapsül evler ve karavanlar da şebekeden tamamen bağımsız olacak şekilde konumlandırılabilirler.

Görsel: WZMH Architects