Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Müzik Endüstrisinde Yepyeni Bir Model: Chartburst

Müzik Endüstrisinde Yepyeni Bir Model: Chartburst

Bağımsız muzisyenler ile plak şirketleri arasındaki köprüyü dinleyici oylaması ile kuran müzik platformuna destek büyük.

Chartburst, fanların yetenekli müzisyen keşfetmeleri ve yıldız yaratmaları için kurgulanmış bir müzik platformu. Kullanıcılar siteye üye olup topluluğun içinde yerini aldıktan sonra yeni müzikler keşfedip beğenileri doğrultusunda oy verebiliyor.
Beğenip oyladığınız müzikler Chartburst listelerinde yukarı çıkıyor, 2 haftada 1 de en üst sıradaki 5 keşif, müzik endüstrisinden hatri sayılır trend öncülerinden, oteritelerinden ve plak şirketlerinden e-mail yoluyla geribildirim alıyor. Plak şirketleri arasında Universal, Warner Music Group, Interscope Records da var.
Sitede 9 müzik türü var tüm türler farklı plak şirketleri tarafından izleniyor, türler hem kendi içlerinde listelere sahip hem de genel oylamaya dahil.
Müzisyenseniz sisteme kaydolmak ayda 5 dolar, ayda 2 şarkı yükleyebiliyorsunuz fakat ancak 1 şarkınız listelerde yarışabiliyor. Sadece dinleyici olan kullanıcı iseniz siteye kayıt olmak ücretsiz, sınırsız müzik dinlemek ve oylamaya katılmak da cabası. Dinleyiciler bir şarkıyı yalnızca 1 sefer oylayabiliyor ve sisteme giriş yapmış olmaları gerekiyor. Bu kurallar olayı adil ve güvenilir kılıyor.
Mekanizma inanılmaz derecede mantıklı ve zaten geliştirilmesi gereken tam bugünün modeli. Müzisyenin dinleyiciye müziğini ulaştırmasının tek yolu internet servisleri, Myspace’in bu konuda eski gücüne sahip olmadığını, Soundcloud’un belirli bir kitleniz varsa şansınızı artırdığını düşünürsek zaten yeni müzikler keşfetmek için biraraya gelmiş bir topluluğun oluşturduğu platformun büyük potansiyel olduğunu söyleyebiliriz. İşin güzel tarafı amaçlı olarak biraraya gelmiş dinleyicinin karşısında bir de yeni cevherler keşfetme derdinde olan dev plak şirketlerinin bu projeye resmen destek verdiğini görmek. Benzer projeler yapılmıştır, daha da yapılacaktır diyebiliriz, bunun da kilit noktası projenin arkasındaki isimlerin sektördeki geçmişleriyle ilgili olabilir. Sitenin kurucularından biri Lauren Gane, Eric Clapton’la çalışmış ve diğer ortak Francis Gane ile de zaten İngiltere’de kendi plak şirketleri var. Chartburst öyle mi bilinmez ama uygulamakta olduğu model müzik endüstrisinin geleceğinde önemli bir yerde.