Arıcılıkla ilgilenenler için arıcı bir aile tarafından tasarlanan Flow Hive, bal toplama işini arılar ve insanlar için kolaylaştıran bir kovan. Standart arı kovanlarından farklı bir yöntemle yaratılan Flow Hive, musluğunu açtığınızda taze bala ulaşmanıza imkan veren bir ürün. Ve şimdi bu sıra dışı bal kovanı, yeni ve geliştirilmiş versiyonuyla Indiegogo kullanıcılarıyla bir kez daha ulaşıyor.
Rekor Kıran Kitlesel Fonlama Kampanyası
Flow Hive, 2015 Şubat’ında Indiegogo üzerinde fonlamaya açıldığında 70 bin dolarlık mütevazi bir hedefle yoluna başlamıştı. Kampanyaya başlarken bunun Indiegogo’nun rekor kıracak kampanyalarından biri olacağını kimse tahmin etmemişti. Ancak Flow Hive, ilk 15 dakika içerisinde 250 bin dolar toplamayı başardı. 1 ve 2 milyon dolara en hızlı ulaşan kampanya oldu. Toplamda 12 milyon dolar toplayarak Indiegogo üzerinde tanıtılan en başarılı kampanyaya dönüştü. ABD dışında bir ürün için yapılan en büyük kitlesel fonlama başarısını yakaladı. Flow Hive, bu anlamda özel bir üründü. Ve şimdi, ilk kampanyanın 3. yıldönümü vesilesiyle yenilenmiş ve geliştirilmiş Flow Hive 2 yeniden Indiegogo semalarına açıldı. Peki neydi Flow Hive’ı bu kadar ilgi çekici kılan?
Arıcılığı Kolay Hale Getiren Bir Kovan Tasarımı
Arıcılık, her ne kadar karşılığını nefis bir şekilde verse de zor bir uğraş, oldukça meşakkatli bir iş ve deneyim gerektiriyor. Özel kıyafetleri giyeceksiniz, arıları dumanlayacaksınız, kovan içindeki petek çerçevelerini toplayıp üzerindeki arıları temizleyeceksiniz, sonra çerçeveleri gevşetip santrifüjleyeceksiniz, balı petek, balmumu ve arı parçalarından ayıracaksınız, kavanozlara dolduracaksınız. Sonra tüm bunları yeniden başlamak için çerçeveleri tekrar kovana götüreceksiniz. Hobi olarak yapıyorsanız ya arıcılığı ya balı gerçekten seviyor olmanız gerekiyor.
Arıcılığın zorluklarıyla yıllarca uğraşan bir baba ve oğlu, bunu çözmek için Flow Hive’ı geliştiriyor. Flow Hive, arıcı için de arılar için çok daha rahat ve kolay bir çözüm sunuyor. Balı toplamak için yapmanız gereken tek şey kovan üzerindeki musluğu açıp 3 kilograma varan miktardaki balı kavanozlara doldurmak. Üstelik herhangi bir işlemden geçmediği için taze ve tertemiz, lezzeti yüksek bir bal elde ediyorsunuz. Resmen musluktan bal damlıyor denebilir.
Sistemin çalışması içinse özel çerçeveler kullanılıyor. Flow çerçeveleri tamamlanmamış peteklerden oluşuyor. Arılan bu petek hücreleri tamamlayıp balla dolduruyor ve üzerlerini balmumuyla kapatıyor. Kovanın özel tasarımı sayesinde peteklerin kapatıldığını dışarıdan görebilen arıcılar, balların hazır olduğunu kovanı açmadan anlayabiliyor. Kovandaki kol çevrildiğinde petekler arasında kanallar açılıyor ve balın bunlar arasından akışı sağlanıyor. Arılar hiç rahatsız edilmeden bal, kavanozlara doluyor. Peteklerinin boşaldığını fark eden arılar ise bir süre sonra yeniden çalışmaya başlıyor.
Flow Hive kısaca bu. Sistemin işleyişi arıcılığa yönelik teknik ayrıntılar içeriyor ama konuya çok hakim olmayanlar için geçilebilecek özet bu şekilde. Arıcılık sektöründe 1852 yılında tasarlanan Langstroth kovanından sonra gelen en büyük yenilik olarak tanımlanıyor. Kazandığı pek çok tasarım ödülü de bunun göstergesi.
Daha Kullanıcı Dostu Yeni Özellikler
Flow Hive 2 ise orijinal modelin mantığını koruyor ama onu daha da kullanıcı dostu bir hale getiriyor. Tasarımdaki yenilikler ve eklenen özelliklerle Flow Hive 2, yeni arıcıların da daha rahat kullanabileceği, organik arıcılık anlayışını koruyan bir hale bürünmüş. Özellikle daha önceki modelde olmayan kovanın üzerinde durması için eklenen ayaklar, büyük beğeni toplamış.
Mart ayında fonlamaya açılan Flow Hive 2, arıcılığı herkesin yapabileceği bir hobiye dönüştürüyor ve taze balı daha erişebilir kılıyor. Bu nedenle hali hazırda devam eden Indiegogo kampanyasında aradığı fonu %18983 oranında aşarak 14 milyon dolara ulaştı bile. Yani, orijinal ürünün başarısını ikinci kampanyayla da devam ettirilmiş durumda. Dünyanın dört yanından insanların coşkuyla karşılamasına bakılırsa, insanlar iyi bala gerçekten hasret kalmış!
Görsel: Indiegogo, Honey Flow, Facebook