Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Bana Ellerini Göster Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim

Bana Ellerini Göster Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim

Kenzo ve Nowness'ın ortak yayınladığı portre videosu "Hands", bizlere aslında ruhumuzun parmaklarımızın ucunda olduğunu gösteriyor.

Eller vücudumuzun en konuşkan parçaları. Bazen söylemek istediklerimizi yutabiliriz ama ellerimizi susturamayız. Susmamız gereken bir noktada elimizi yumruk yapmamız söyleyecek şeylerimiz olduğunu gösterir. Sıkıldıysak ellerimizle oynamaya başlarız, belki kalem çeviririz belki masada ritm tutarız. Heyecanlıysak ellerimiz de coşar, bir anda tüm jestlerimiz sanki orkestra yönetiyormuş gibi büyür. Birinden gözlerimizi kaçırabiliriz duygularımızı belli etmemek için ama ellerimiz ona dönük kalmaya devam eder. Kenzo markası da ellerin önemini vurguladığı yeni reklamıyla bize bunları hatırlatıyor ve sözlerine “Eller aklın dünyayla tanıştığı yerdir” cümlesiyle başlıyor.

Buenos Aires merkezli yönetmen kolektifi 1985 tarafından yazılıp yönetilen “Hands” videosu Kenzo ve Nowness iş birliği sonucu ortaya çıktı. Video ellerimizin bizi ne kadar anlattığı üzerine ve ellerin aklın en büyük yansımalarından biri olduğu tezine dayanıyor. Neredeyse iki dakika olan video ellere yazılmış bir şiirsellikte akıyor. İnsan videoyu izlerken bir yandan kendi ellerini düşünüyor ve sorguluyor acaba ellerimiz bizi bizden iyi tanıyorsa biz de onu tanısak kendimizi daha iyi anlatabilir miyiz?

Eller Zihnin Bir Haritası Mı?

Doğduğunda insan derdini ağlaması dışında elleriyle anlatır. Gözlerimizin bir ifade biçimi olduğunu yansımamızın biz olduğunu keşfetmemizle tanırız. Zaten doğduğumuzda ilk olarak annemizi kendimiz zannederek doğduğumuzdan kendimize ulaşmamız için ellerimizi uzatmamız gerekir. Ellerimiz bir ağacın büyüdükçe eklenen yaş halkaları gibi karakterimiz geliştikçe, biz değiştikçe kendini anlatmayı da değiştirir. İçine kapanıksak ellerimiz sıkı sıkı sarılıdır, dışa dönüksek açılmaktan korkmazlar. Ayrıca bilirsiniz, denk gelmiştir, ellerden gelecek de okunabilir. İnanın ya da inanmayın insanın geleceği okuma isteği ve merakı hep vardı ve hep var olacak. Eller de en eski gelecek okuma yöntemlerinden biri olarak, bize bir kez daha aslında insanın insan olurken hep bu parçasını bilinçli ya da bilinçsiz önemsediğini gösteriyor.

Kenzo ve Nowness’ın birlikte yaptığı video “Hands” bize tasarımcı Kenzo Takada’nın portresini anlatıyor, yani bizlere markanın kurucusunun kim olduğunu söylüyor. Takada’nın karakterini ve ruhunu ellerini başrole alarak gösteriyorlar ve en sonunda bize kim olduğumuzu soruyorlar. Yönetmen kolektifi 1985, ellerin insanlar hakkında çok detay aktardığına inanıyor ve bunun nedeninin ellerin herhangi bir sosyal yapıya girmemesi olduğunu düşünüyorlar. Onlara göre eller sadece yaratıcılığı resmetmiyor insanın farkında olmadığı düşüncelerini de yansıtıyor.

Ellerimizi sevelim, ellerimiz özellikle dijital çağda aslında bizim yeni ağzımız. Onları önemseyelim ve bize ne anlatmak istiyor kulak verelim. Bu kısa videoda 1985 bize Kenzo Takada’nın hikayesini sundu. Peki ya siz kimsiniz, ellerinize bakmak ister misiniz?

Görsel: Vimeo