Mural İstanbul Festivali, 2012’de Kadıköy’de ilk kez düzenlenmesinden bu yana İstanbul’un en değerli platformlarından birisi haline geldi. 8 yıl boyunca Kadıköy Belediyesi ile birlikte gerçekleşen organizasyonla Kadıköy’ün duvarları yurt içinden ve yurt dışından sanatçıların eserlerine açılmıştı. Geçtiğimiz yaz Sarıyer Belediyesi ve Mural İstanbul ortaklığıyla büyük ölçekli duvar resimlerinin güzelliği Sarıyer’deki üç duvara da taşmıştı.
Bu yıl festival bambaşka şekilde duyuruldu ve kamuoyunda büyük şaşkınlık yarattı. Kadıköy Belediyesi geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklama ile Kadıköy Belediye Binası üzerine yapılacak iki muralın bir anket aracılığıyla belirlendiğini ve bu eserlerin belediye binasının cephelerine yapılacağını duyurdu. Bir cephe Atatürk temalı, diğer cephe ise Kolombiya’dan misafir edilecek sanatçılara istinaden Kolombiya kültürüne ait olacak. Anket.muralist.com.tr adresi üzerinden gerçekleştirilen anket ile aşağıdaki eserler en yüksek oyu alanlar olmuş. Mural ve sokak kültüründe bir sanatçının başka bir sanatçının işinin üzerini boyaması saygısızlık olarak görülür. Aynı şekilde Kadıköy Belediyesi’nin de onayı ve desteği ile belediye binası üzerine 4 sene önce yapılan ve yıpranmamış, sağlıklı durumdaki eserlerin şimdi Kadıköy Belediyesi tarafından üzerinin boyanacak olması şaşkınlık yaratıyor.
2015 yılında Kadıköy Belediyesi, Mural İstanbul ekibine izin vererek dış cephelerini 3 sanatçıya emanet etmişti. Esk Reyn, Wicx ve Nuka da bu cephelere kendi eserlerini armağan etmişti. 2015’te Kadıköy Belediyesi’nin yayınladığı videoyu aşağıdan izleyebilir, eserleri görebilirsiniz. Bu eserler aynı zamanda Türkiye’de bir resmi kuruma yapılan ilk mural olma özelliğine de sahipler.
Festivaldeki diğer değişiklikler
Anket sonucu seçilen eserlerle birlikte festivalde bir dizi değişikliğe daha uğramış ve Mural İstanbul ekibi bu konudaki görüşlerini bir açıklama ile sosyal medya hesaplarından paylaştı. #sanatçılarsusmayacak, #anlatkadıköy ve #sokaklarbizimdir etiketleriyle yayınlanan metinde Mural İstanbul ekibi, festivalin ilk gününden itibaren kendileri ve Kadıköy Belediyesi’nin iş birliği ile gerçekleştiğini ve bu 2019 edisyonunda kendilerine herhangi bir bilgilendirme yapılmadan organizasyon dışında bırakıldıklarını dile getiriyorlar.
Festivalin ilk iki yılında kullanılan Muralİst isminin daha sonraki yıllarda Mural İstanbul’a dönüştüğünün altını çizerken bu sene Muralİst ile hayata geçtiğini de sosyal medyadan gördüklerini söylüyor Mural İstanbul ekibi. Kadıköy Belediyesi’ne de defalarca ulaşmaya çalışan ekip herhangi bir dönüş alamamış. Ayrıca belediye binasındaki, iyi durumda ve sağlıklı olan eserlerin sanatçılarına bilgi verilmeden kapatılmasının da programa alındığının altını çiziyorlar.
Tüm bunların yanı sıra Mural İstanbul’un bir diğer değeri ise yurt içindeki ve yurt dışındaki grafik tasarım yarışmalarından ödüllere layık görülen afişleri idi. Erman Yılmaz tarafından tasarlanan afişler de her sene etkinliğin ruhunu ve temasını yansıtan eserler sunuyordu. Bu sene yapılacağı duyurulan Muralİst etkinliğinin herhangi bir afişi ve görsel dili bulunmuyor.
Bu yazıyı hazırlarken Kadıköy Belediyesi ve Muralİst yetkilileriyle iletişime geçerek yorumlarını sorduk. Yanıt almamız durumunda görüşlere yazıda yer vereceğiz.
Mural İstanbul ekibinin yayınladığı metnin tamamı:
“2012 yılında hayallerimizle hayata geçen, bu yıla kadar kürasyon ve organizasyonunu üstlendiğimiz Mural İstanbul Festivali, 2019 yılında tarafımıza hiçbir bilgilendirme yapılmadan Kadıköy Belediyesi’nin bizleri saf dışı bırakmasıyla düzenlenmektedir. Kadıköy Belediyesi’nin 8. kez düzenlediğini iddia ettiği festivalin tüm hakları tarafımıza aittir. Festivalin 2019 planlarını, Mural İstanbul Festivali’nin ilk iki yılında kullandığı ve festivalin kısaca bilinen adı Muralist ile hayata geçirdiğini, biz de herkes gibi Kadıköy Belediyesi sosyal medya paylaşımlarından öğrendik. Geçtiğimiz yıllarda yapılan ve hala sağlıklı olan duvarlardaki bazı eserlerin, sanatçılarına bilgi dahi verilmeden kapatılmasını da programına alan bu festivalle Mural İstanbul’un hiçbir ilişiği bulunmamaktadır.
Kadıköy Belediyesi tarafından planlanan festivalin, bizim ve Mural İstanbul’un bu zamana kadar ağırladığı birçok sanatçının emeğinin göz ardı edilmesiyle kurgulandığını görüyoruz. Gerçekleşecek sanat tahribatı ve haksızlığa karşı ortak bir çözüm üretebilmek dileğiyle Kadıköy Belediyesi’yle birçok kez görüşme talebimiz oldu. Ancak yapıcı tutumumuzun aynı şekilde dönüş almadığını sizlerle üzülerek paylaşıyoruz. Kadıköy Belediyesi’ni sokak sanatı ve sanatçılara karşı gösterdiği bu tutumdan dolayı şiddetle kınıyor, bu süreçte emeğin ve etiğin yanında olan herkesin desteğini bekliyoruz. Sokaklar bizimdir!
Mural İstanbul Ekibi
#sokaklarbizimdir
#sanatçılarsusmayacak
#anlatkadıköy”
Görsel: instagram.com/muralistanbul, instagram.com/kadikoybelediye
Manşet görseli düzenlenmiştir.