Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mona Lisa’ya Vandalist Saldırı

Mona Lisa’ya Vandalist Saldırı

Leonardo da Vinci'nin başyapıtı Mona Lisa, pastalı saldırıya uğradı.

Leonardo da Vinci’nin Louvre Müzesi’nde sergilenen başyapıtı Mona Lisa, dün bir ziyaretçinin saldırısına uğradı. Yaşlı bir kadın kılığında ve tekerlekli sandalyede müzeye giren saldırgan, tabloya kremalı pasta fırlattı. Ancak merak etmeyin, Mona Lisa’nın durumu iyi! Daha önce de çok ciddi saldırılara uğrayan tablo, kurşun geçirmez bir camın ardında sergileniyordu. Bu sayede, pasta tabloya zarar veremedi.

Kremalı pasta ve iklim krizi

Saldırgan olayın ardından güvenlik görevlileri eşliğinde salondan çıkarılmış. Bu sırada kameralara “Dünyayı düşünün. Gezegeni yok etmeye çalışanlar var. Bütün sanatkarlar gezegeni düşünün, onun için bunu yaptım.” açıklamalarını yapıyor.

Bu aktivist(?) saldırı, akıllara iklim değişikliğiyle mi kazınacak, yoksa camın üzerine yayılan kremanın nahoş görüntüsüyle mi? Evet vandalist sanatın, sanat tarihinde tartışmalı da olsa yeri vardır. Özellikle de sanatçıların sanatı; kurumların, devletlerin, şirketlerin ve kapitalizmin gölgesinden bu tür tahribat eylemleriyle kurtarmaya çalıştığına şahit olunuyordu. Ancak bu işler, kendi yeşerdikleri koşullarda büyük resme dair önemli şeyler söylüyordu. Sanatçının alt metnini dolaylı yoldan görüyorduk ve bu şifreleri çözmek bile ayrı bir zevkti. Oysa bu Mona Lisa saldırısında, eylemle alt metin arasında bir bağlantı kurmak zor. Ben daha ziyade dersini iyi çalışmamış ve kolaya kaçmış bir eylemci(?) görüyorum. Öte yandan bu saldırı bana iklim kriziyle ilgili de bir söz söylemiyor. Siz ne dersiniz?

Bu arada, “tablonun başına daha önce neler geldi?” diye merak edenler vardır. 1956 yılında tablo iki kez saldırıya uğramış. Önce üzerine asit atılmış. Daha sonraki saldırı ise taş fırlatılarak gerçekleştirilmiş. Bu saldırılarda ciddi hasar gören tablonun restore edilmesi gerekmiş. Wikipedia’da “saldırıya uğramış sanat eserleri” başlığı altında diğer vandalizm kurbanlarını da görebilirsiniz.

Görsel: Instagram


Bigumigu Yazarı
| GENEL