Oyun endüstrisi kendi yelpazesinin ötesinde büyümeye ve genişlemeye devam ediyor. Popüler kültürle ilişkisi arttıkça farklı alanları etkiliyor ve bir ana akım haline geliyor. Video Oyunlara erişim gün geçtikçe daha rahat olması, pek çok farklı tarzda uygun fiyatlı oyunların bulunması bu büyümenin nedenleri arasında bulunuyor. Moda için ise oyun dünyası yeni keşfedilen bir kıta gibi. Geçtiğimiz yıl, Louis Vuitton ile League of Legends arasındaki iş birliği sonrası oyun içi özel kapsüller ve karakterlere özel kostümler tasarlanmıştı. Bu girişim, moda dünyasının ilerleyen süreçlerde çevrim içi oyun dünyasında kendine nasıl bir yer bulabileceğiyle ilgili ipuçları içeriyordu. Web Summit 2020’de de Off-White markasının kurucusu ve Louis Vuitton sanat direktörü Virgil Abloh ile video oyun sektöründeki yatırımlarıyla bilinen Bitkraft Ventures’ın kurucu ortağı Jens Hilgers; video oyunların, sanal gerçekliğin ve artırılmış gerçekliğin popüler kültürle ilişkisini konuştu.
Oyunlar markaların iletişiminde kullanabileceği bir kanal oluyor
Oyunlar artık sadece bir eğlence aracı olmakla kalmıyor markalar tarafından iletişim kanalı haline geliyor. Akıllı telefonlar üzerinden oyun oynamanın tercih edilmesi, kullanıcıların oynadığı oyunları Twitch veya Youtube gibi platformlar üzerinden paylaşması ortaya yeni fırsatlar çıkarıyor. Pandemi süreci çevrim içi dünyanın gerçek dünya ile yakınlaşmasını artıyor. Çevrim içi oyunlar üzerinden verilen konserler buna örnek gösterilebilir.
Oyunların artık hayatımızın bir parçası olduğuna dikkat çeken Virgil Abloh, sektördeki değişimde yapay zekanın da etkisinin olduğuna vurgu yapıyor. Moda da benim gerçek hayattaki oyunum diyen Abloh, sanal dünyanın etkisinden yararlanan oyunların popüler kültür için bir araç olduğuna inanıyor.
“What is fashion? Fashion essentially is giving an emotion or equity to an inanimate object."
At #WebSummit, @LouisVuitton's Virgil Abloh talks to Bitkraft Ventures' Jens Hilgers and QG’s Cam Wolf about gaming infiltrating and influencing pop culture at #WebSummit pic.twitter.com/2KXSqDBLhG
— Web Summit (@WebSummit) December 3, 2020
Oyuncular karakterlerinin giyimine neden önem gösteriyor?
Peki bu oyunlarda insanların sanal karakterleri giydirmeye, dış görünüşüne önem vermeye iten motivasyon ne? Virgil Abloh’a göre gerçek dünyada olduğu gibi sanal dünyada da arkadaşlarla buluşmak buradaki önemli motivasyonlar arasında bulunuyor. İnsanların gerçek hayattaki gibi kendini yansıtmak istemesi dış görünüşe önem vermeye itiyor. Hatta sanal dünyada bazı sınırlar da ortadan kalkıyor. Kullanıcılar gerçek hayattan daha fazlasına erişebiliyor. Oyuncular, bir Mercedes-Benz’e veya Rolex’e sahip olabiliyor.
Jens Hilgers’e göre oyun bir simülasyon olmasına rağmen gerçekle aslında aynı. Çünkü sanal evrende de gerçek dünyada da sahip olma arzusu bulunuyor. Sanal ile gerçek dünya arasında bir çizgi bulunuyor. Ancak bu çizgi genç jenerasyonda bulanıklaşıyor. Artık zaman fiziksel dünya ile dijital arasında köprüler inşa etme zamanı. Yeni jenerasyonla birlikte sanal ve gerçek artık birbirinin içine giriyor. Bu sınır ortadan kalktıkça “neden oyunda böyle giyinmeliyim” sorusu da daha normal hale geliyor.
Sanal nesneler üzerinde nasıl değer biçebileceğimiz ve sahiplik gösterebileceğimizin bir örneği Blockchain teknolojisi. Blockchain, bir değeri muhafaza etmenin yeni yolu. Sanal dünyada da gerçek dünyada olduğu gibi bir ürünün eşsiz oluşu, nadir oluşu bilinebilir. Hatta blockchain gibi sistemler sayesinde daha kolay ve güvenilir bir şekilde takip edilebilir. Örneğin gerçek hayatta birinden ikinci el imzalı bir top alıyorsunuz. Öte yandan gerçekte onun ilk sahibi kim biliyor musunuz? Dijital dünyada bu durum farklı. Ürünü takip etmek kaçıncı sahibi olduğunu bilmek ve eski sahiplerini bilmek daha kolay. Sanal dünyadaki bu izleme sayesinde hem sanal hem de fiziksel eşyaların ne kadar eşsiz olduğu gösterilebilir.
Görsel: Web Summit, Louis Vuitton