Teknolojideki gelişmelere ve insanın estetik algısındaki değişimlere paralel olarak, protez tasarımlarında da büyük değişimler yaşanıyor. İdealize edilmiş bedenler her geçen gün estetik değerini yitiriyor. Eskiden kusur olarak algılanan kişinin kendine özgü görünümü ise gittikçe daha çok önem kazanıyor. Aynı zamanda bedensel engellerle ilgili algıların da değiştiğine şahit oluyoruz. Vücudun bir parçasıymış yanılsaması yaratan eski ten rengi protezlerin yerini, protezleri vurgulayan çok daha orijinal tasarımlar alıyor. Renkli, kişiselleştirilebilir ve hesaplı protez kılıfı Confetti’nin ardından Kanadalı tasarım stüdyosu Alleles Design’ın stil sahibi protezlerinde de bu eğilimin hakim olduğunu görüyoruz.
McCauley Wanner ve Ryan Palibroda tarafından kurulan Alleles Design, protezleri moda aksesuarına dönüştürmüş. Desenlerde geometrik motiflerden ve dövme sanatından esinlenmişler. Tasarımlar engeliyle barışık olmayan bireyler için de bir nebze değişim yaratmayı hedefliyor.
Stil sahibi protezler tasarlayanların sayısı arttıkça bu konuda da ciddi bir piyasa oluşacağa benziyor. Belki burada sorulabilecek en önemli sorulardan biri, dünya üzerindeki her engelli bireyin bu türden modern tasarımlara erişip erişemeceyeceği. Elbette fiyatlara baktığımızda bunun pek de mümkün olmadığını, eşitsizlik ve adalet engelli dünyanın bu cici tasarımlarla pek de değişmeyeceğini görüyoruz. Dolayısıyla bu alanda bir piyasa oluşmasının felsefesini de uzun uzun tartışmak gerekiyor.
Haberin giriş kısmında idealize edilmiş bedenlerden uzaklaştığımızı belirtmiştim. Fakat olaya farklı bir açıdan yaklaşırsak, protezler insanlığı yakın geleceğin idealize edilmiş bedenlerine de götürüyor olabilir. Örneğin engeli olmadığı halde daha hızlı olabilmek için kendi bacakları yerine mükemmel protez bacaklar taktıran cyborg’lara dönüşme olasılığımız çok mu uzak? Belki de eriştiğimiz teknoloji ve değişen algılarımız engel ve protez kavramlarının yeniden tanımlanmasına neden olacak. Kim bilir… Siz ne dersiniz?
Görsel: Facebook, Alleles Design