Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Kirli Suyla Yapılan Dondurmalar

Kirli Suyla Yapılan Dondurmalar

Tayvanlı sanat öğrencilerinin hazırladığı projede, kanalizasyon sularıyla hazırlanan 100 farklı dondurmanın reçineden kopyaları yapıldı.

Yaz diyince ilk akla gelen şeylerden biri dondurma, meybuz ve türevleri. Tayvan’da bir grup sanat öğrencisi bu yaz sembolünü alıp çevre kirliliğine dikkat çekecek bir hale dönüştürmüşler. “Polluted Water Popsicles” adını taşıyan proje; farklı aromalar yerine farklı bölgelerden farklı kirliliklerle “tatlandırılmış” çubuklu dondurmalardan oluşuyor.

National Taiwan University of Arts öğrencileri Hung I-chen, Guo Yi-hui ve Cheng Yu-ti, proje için Tayvan’ın dört yanından kanalizasyon suları veya kirli sular toplamış. 100 farklı bölgeden toplanan bu sular dondurularak dondurma hazırlanıyor. Daha sonra saydam polyester reçine kullanılarak dondurulmuş numunelerin kopyaları oluşturuluyor. Bu reçine modeller renginden dokusuna ve içindeki atıklara kadar her detayıyla orijinalin aynısı; sadece buzdan değil, reçineden oldukları için kalıcı ve sergilenmeye daha müsait. Bir de not: Sanatçılar, projenin hazırlanışı sırasında sulardan gelen koku gerçekten feci olduğundan sonradan atmak üzere bir buzdolabı almak zorunda kalmışlar.

Projenin ilginç yanı ilk bakışta, uzaktan yani, dondurmaların gayet leziz görünmeleri. Göz aşinalığı olacak, saydam ve renkli renkli bir şeyler gördük mü tatlı ve meyveli bir şeyler hayal ediyoruz. Ama yakından bakınca işler değişiyor tabii zira modeller incelenince böcekti, şişe kapağıydı, farklı farklı çöplerdi hepsini görmek mümkün.

Projenin amacı su kirliliğine dikkat çekmek. Hazırlanan 100 reçine modelin herbiri için suyun geldiği yeri ve işin numarasını gösteren bir de ambalaj var. Taipei Dünya Ticaret Merkezi’nde sergilenen proje; Young Pin Design Award ödülünü aldı.

Görsel: This is Colossal