Kahve atıkları, mantar miselyumu, ayçiçeği kabukları, pirinç kabukları ve ceviz kabukları gibi atıkların, ürün ve yapı malzemesi olarak şaşırtıcı derecede işe yaradığına şahit olduk. Çevre dostu olmalarının ötesinde, çoğunun alışılmış ürün ve yapı malzemelerine göre çok daha iyi performans gösterdikleri iddia ediliyor. Şimdi de sırada mısır koçanlarının karbondioksit emen duvarlara dönüştürüldüğü CornWall projesi var.
Karbon nötr yeniden kullanılabilir duvar: CornWall
Çıkarılabilir ve yeniden kullanılabilir karbon nötr duvar CornWall, çöp olarak zihinlerde yer eden mısır koçanlarından yapılıyor. Projede; malzeme şirketi StoneCycling ve danışmanlık firması Circular Matters, bu organik biyoatıkları hem ileri dönüşüm hem de geri dönüşüm işlemi uyguluyor. Geri dönüşümle, yeniden kullanılabilir iç duvarlar yapılıyor. Yalnızca koçanları toz haline getirmekten ibaret olan ileri dönüşüm süreci ise bu malzemenin mobilya kaplamalarında kullanılabilmesini sağlıyor. Proje tasarım ayağında, Studio Nina van Bart’ın imzasını taşıyor.
CornWall’un kaynağı çoğunlukla Batı Avrupa mısırından toplanan mısır koçanlarının orta kısmı. Mısırın büyürken çevreden karbondioksiti emdiği gerçeğinden yola çıkan StoneCycling ve Circular Matters ikilisi için, koçanlar seramik duvarlara veya HPL gibi diğer daha az çevre dostu kompozit malzemelere kıyasla daha yeşil ve bilinçli bir seçim olmuş.
Geri dönüşümde sadece presleme ve güneş enerjisiyle sağlanan ısı kullanılıyor
CornWall, Belçika’nın Antwerp kentinde korunaklı bir atölyede yapılıyor. Burada Circular Matters, atılan mısır koçanlarından yeniden kullanılabilir duvarlar oluşturmak için bir presleme işlemi kullanıyor. Üretim ekibi, mısır koçanlarının organik çekirdeklerini yaklaşık 150 santigrat dereceye kadar ısıtıyor, bu da biyokütledeki polimerleri harekete geçirerek güçlü bağlar oluşturuyor. Sonuç, ısıyla son haline gelen sağlam ve stabil bir ürün oluyor.
Isıtma işlemi elektrik kullanılarak yapılıyor ve bu elektrik ağırlıklı olarak üretim tesisinin çatısındaki güneş panellerinden sağlanıyor. Firmalar üretim sürecinde fosil yakıt kullanmadıklarının altını çiziyorlar. Anlayacağınız öyle ağır kimyasallar ve fosil yakıt kullanarak yapılan kirli geri dönüşüm işlemleri uygulamıyorlar. Circular Matters, (yakın) gelecekte, kullanılmış ürünleri kapsayan bir geri dönüşüm planı oluşturmayı planlıyor. Bu, CornWall ürünleri kullanım ömrünün sonuna ulaştığında (örneğin duvardan çıkarıldığında) onları geri alacak bir sistemin bulunacağı anlamına geliyor. Böylece iade edilen bu ürünler de öğütülerek %100 yeni bir ürüne dönüştürülebilecek. Şu anda Circular Matters ve StoneCycling, Studio Nina van Bart’ın yönettiği CornWall temel koleksiyonuyla işe başlamış durumda. Bu koleksiyonda bir doku, sekiz renk ve iki boyut yer alıyor. Daha sonra daha fazla doku eklenmesi planlanıyor. Üçlü ayrıca daha büyük siparişler için özel seçenekler oluşturmaya da açık.
CornWall, duvarları dikkatlice soyarak ve evdeki başka bir alana veya ürüne tekrar sıvayarak şekilde çıkarılabilir bir ürün olarak tasarlanmış. Şirketler, ürünün biyolojik olarak parçalanabildiği veya %100 geri dönüştürülebildiği için CornWall’a standart bir ömür biçmiyor.
Görsel: StoneCycling, Circular Matters