Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
​MUJI’den Minimalist Mutfak Aletleri

​MUJI’den Minimalist Mutfak Aletleri

Japon tasarımcı Naoto Fukasawa, Muji için yuvarlak hatlı, minimalist mutfak gereçleri tasarlamış.

Naoto Fukasawa’nın Muji için tasarladığı koleksiyon; keskin hatlardan uzak, sade ve işlevsel, kırık beyaz rengin hakim olduğu mutfak gereçlerinden oluşuyor: Ekmek kızartma makinası, elektrikli su ısıtıcısı, pirinç pişirme aleti.

Ekmek kızartma makinası, yumuşatılmış köşeleriyle dikkat çekiyor ancak işlevsellik tasarıma kurban edilmemiş ve kenarlar düz bırakılmış. Bu sayede ekmek ile ısıtıcılar arasındaki optimal mesafe korunurken, cihaz da duvara dayanabiliyor. Beyaz bir sürahiyi andıran su ısıtıcısı, tutma ve kullanma kolaylığı düşünülerek tasarlanmış. Isıtıcının kablosunun en etkili biçimde gizlenmesi adına tabana bir kablo yuvası yerleştirilmiş.

Fukasawa, son tasarımla ilgili konuşurken “İşimiz, objelere şekil vermekten ziyade, pozisyonlarına karar vermek ve anlamak. Bir duvara mı yaslanıp orada kullanılıyor, yoksa insan elindeyken mi, bu ayrımı yapıp bu noktadan başlamak çok önemli.” Fukosawa’nın kastı ilk başta anlaşılmasa da, tasarımlarını biraz inceleyince, 0 noktası yavaş yavaş açığa çıkıyor.

Koleksiyondaki ekmek kızartma makinası ve elektrikli su ısıtıcısı, Japonya’da gördüğü ilgiden sonra Amerika’da da raflarda yerini almış. Serinin bir diğer ürünü olan pirinç pişirme aletini ise Fukasawa aslında Muji için 2002 yılında tasarlamış. Üçlü koleksiyon, önümüzdeki aylardan itibaren İngiltere ve Avrupa’nın bazı bölgelerindeki Muji’lerde de satılacak.

Fukasawa, daha önce de aynı minimalist tarzda, duvara monte edilen bir CD çalar tasarlamıştı.

Görsel; dezeen