Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mimarlar Yokken Mimari Nasıldı?

Mimarlar Yokken Mimari Nasıldı?

Federico Babina farklı kültürlerden izler taşıyan "ARCHETYPE" serisinde, mimarinin primitif dönemlerinden ilham alarak hayali yapılar çiziyor.

İtalyan mimar ve illüstratör Federico Babina mimariyi; sinema, sanat tarihi, edebiyat gibi başka alanlarla harmanlayıp nefis illüstrasyon çalışmaları üretiyor. En son kutu şeklinde tasvir ettiği hayali yapılarla ve mimariyi mitolojik yaratıklar birleştirdiği çizimleriyle gündeme geldi. Şimdi de bir tür mimari masallar kitabı resimlediği projesi ARCHETYPE (arketip) ile konuşuluyor.

Mimari peri masalları kitabı: ARCHETYPE

Federico Babina, ARCHETYPE projesinde yöresel mimarinin açıklayıcı hikaye anlatım stilini kullanıyor. Böylece küçük evleri anlatı nesnelerine dönüştürüyor. Proje; mimarların henüz var olmadığı, çok uzaklardaki ülkelerin hikayelerini anlatan, başı ve sonu olmayan, resimli bir ‘mimari masallar’ kitabı olarak şekilleniyor. Ağaçlardan, sudan, taştan ve topraktan yapılmış, doğanın bir parçası gibi olan olağanüstü evlerden oluşan bir kitap bu. Aynı zamanda eski yaşam modellerini keşfetmek için zamanda ve mekanlarda bir yolculuk.

Federico Babina bu proje için Bernard Rudofsky’nin Architecture Without Architects (Mimarlar Olmadan Mimari) adlı sergisinden ilham almış. Bu sergi 1964’te MoMA’da gerçekleştirilmişti. Avusturya kökenli bir Amerikalı yazar, mimar, koleksiyoncu, öğretmen, tasarımcı ve sosyal tarihçi olan Rudofsky; serginin ardından sergiyle aynı adı taşıyan bir kitap da hazırlamıştı. Rudofsky’ye göre bir uzmanlık alanı/meslek haline gelmeden önce var olan ilkel mimariden öğrenilecek çok şey var”. Öyle görünüyor ki Babina da bu fikre katılıyor.

İtalyan grafik tasarımcı bu yeni projesinde; bulundukları coğrafyanın ve içlerinde yaşanılan hikayelerin tanığı olan ‘anlatı nesneleri’ gibi barınaklar resimliyor. Bu barınma alanlarını oldukça minimalist bir yaklaşımla tasvir ediyor. Bunlar hazine sandıkları gibi sırları ve büyüleri saklayan, doğanın seslerini ve sessizliklerini gözlemleyebileceğimiz uzak ülkelere ait bir dizi egzotik yapı. “Güzel peri masalları, tıpkı iyi mimari gibi sihir ve gizemle süslenir ve sağlam bir yapıyla desteklenir” diyor Babina.

Toplamda 20 illüstrasyonun yer aldığı serinin tamamını burada görebilirsiniz.

ARCHETYPE

Görsel: Federico Babina