Meta, daha önce Oculus Connect adıyla bilinen sanal gerçeklik teknolojisi için yeniliklerin tanıtıldığı yıllık geliştirici konferansı Meta Connect 2022 etkinliğini bu yıl çevrim içi olarak düzenledi. Geçen yılki etkinlikte isim değişikliğiyle birlikte metaverse vizyonunu açıklayan şirket, bu yıl yeni iş birlikleriyle birlikte yeni sanal gerçeklik cihazını tanıttı. Büyük bölümünün Quest Pro VR gözlüğüne ayrıldığı etkinlikte öne çıkanları sizler için derledik.
Meta Quest Pro
Meta, bu ay piyasaya çıkacak olan yeni VR kulaklığı Meta Quest Pro’yu tanıttı. MR (Karma Gerçeklik) etkinleştirme özelliği olan yüksek çözünürlüklü sensörlere sahip olan Quest Pro, geliştirilmiş çevre birimleriyle şirketin bu alandaki son ürünü olan Quest 2’ye kıyasla yüzde 37 oranında daha net görseller sunuyor. Göz izleme teknolojisine sahip cihaz, aynı zamanda yüz ifadelerini algılayabiliyor. Diğer bir ifadeyle avatarınız yüz hareketlerinizi detaylı bir biçimde yansıtarak sanal evrende sizi en gerçek halinizle temsil edebilecek. Dokunmaya dayalı son derece hassas bir geri bildirim sistemine sahip olan Quest Pro, kullanıcısına sanal gerçeklikteki her hareketi en doğal haliyle hissettirmeyi hedefliyor.
The VR revolution is underway. We’ve designed an all-new headset packed with advanced tech and geared for productivity, creative work and collaboration. This is Meta Quest Pro, available 10.25. Pre-order today. https://t.co/YaFHvwYHlG pic.twitter.com/cBagf0TSGp
— Meta Quest (@MetaQuestVR) October 11, 2022
Microsoft sanal gerçekliğe taşınmak için Meta ile ortaklık kurdu
Microsoft, çalışma alanı araçlarını sanal gerçekliğe taşımak üzere Meta ile ortaklık kurduğunu açıkladı. Konferansa katılan Microsoft CEO’su Satya Nadella, Windows uygulamalarının, Teams entegrasyonunun ve Xbox Cloud Gaming’in yakın zamanda Quest’e geleceğini duyurdu. Kullanıcılar ayrıca Word, Excel, Powerpoint ve Outlook gibi araçların web uygulaması sürümlerini de aşamalı olarak kullanabilecekler.
Cihazdan bağımsız bir Horizon Worlds
Yeni nesil sosyal platformu Horizon Worlds’ü geliştirdiğini açıklayan Meta, kullanıcıların VR gözlüklere gerek kalmadan telefonları ya da diz üstü bilgisayarlarıyla her cihazdan diğer kullanıcılarla bağlatı kurabileceklerini açıkladı. Meta Horizon Home’da arkadaşlarınızla takılırken yakında YouTube videolarını da birlikte izleyebileceksiniz.
Öte yandan avatar tasarımlarını geliştiren şirket, Horizon Worlds’den başlayarak VR’da tam vücut avatarlarını kullanıma sunuyor. Metaverse evrenindeki avatarlarında bacak olmadığı için eleştirilen ve hatta dalga konusu haline gelen şirket, geliştirdiği sensör teknolojisi ile avatarlara bacak eklemeyi başardı. Yeni fotogerçekçi avatarlarını tanıtan Meta, avatarları VR dışına taşıyarak Messenger ve WhatsApp’a da entegre edeceğini açıkladı. Bazı markaların sanal kıyafetlerinin satın alınabileceği Avatar Mağazası ise bu yıl içinde VR’da aktif hale gelecek.
Rakamlarla Meta’nın oyun dünyası
VR ekosisteminin büyüdüğüne dikkat çekilen konferansta Meta ilk kez uzun bir aradan sonra gelirlerine dair veriler paylaştı. Quest mağazasındaki oyunlardan 1,5 milyar doların üzerinde gelir elde ettiğini açıklayan şirketin 400 Quest oyununun üçte birinden fazlasının 1 milyon dolardan fazla satış geliri elde ettiği ve 33 oyunun brüt gelirinin 10 milyon doları aştığını belirtildi.
Etkinliğin tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.
Görseller: Meta, Twitter, Youtube