Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Meltem Şahin’den Kadın Cinayetlerini Merkezine Alan Sergi

Meltem Şahin’den Kadın Cinayetlerini Merkezine Alan Sergi

Birhan Keskin ve Aslı Serin’in Anıt Sayaç şiiri, Meltem Şahin’in çizim ve kolajlarıyla önce Anıt Sayaç kitabına ve ardından bir sergiye dönüştü.

Yeni Yaratıcılar ve Evdeki Yaratıcılar’da da konuk ettiğimiz tasarımcı ve sanatçı Meltem Şahin; illüstrasyonları, Instagram filtreleri, karantina dönemindeki kişisel projesi my quarantine friend, Pamuk Prensler ve Uyuyamayan Güzeller isimli kitabı, Incarnations of Inanna (İnanna’nın Enkarnasyonları) adlı moda koleksiyonu, küratörlüğünü üstlendiği PMS isimli artırılmış gerçeklik sergisi gibi çeşitli alanlardaki işleriyle karşımıza çıkıyor. Sanatçının Türkiye’deki üçüncü kişisel sergisi “Birinin Acısı Öbürüne Geçmiyor”, 160. Kilometre yayınlarından çıkan ve yine Meltem Şahin’in tasarladığı “Anıt Sayaç” kitabına dayanıyor.

anıt sayaç

Canlı bir performanstaki çizimler önce kitaba ardından bir sergiye dönüşüyor

“Birinin Acısı Öbürüne Geçmiyor”sergisi Meltem Şahin’in çizimleri eşliğinde, Birhan Keskin ve Aslı Serin’in kadın cinayetlerini konu alan şiirlerine odaklanıyor. Kadın cinayetleri konusunda farkındalık yaratmak ve bu duruma dur demek için yazılan ortak Anıt Sayaç adlı şiir, ismini Zeren Göktan’ın dijital anıtından alıyor. Birhan Keskin ve Aslı Serin’in bu şiiri, Meltem Şahin’in çizim ve kolajlarıyla önce Anıt Sayaç kitabına ve ardından bir sergiye dönüşüyor.

anıt sayaç anıt sayaç

Meltem, performans süresince Birhan Keskin ve Aslı Serin’in ses kayıtlarından şiiri dinliyor. Dizelerden oluşan bir çemberin içinde 8 çizim üretiyor. Anıt Sayaç şiirinin dizelerinden oluşan bir çemberin içinde üretilen çizim ve portre kolajlar (Performistanbul’un Stay LIVE at Home – Ev Performansları serisi kapsamında) canlı bir performans eşliğinde gerçekleştiriliyor. Meltem’in çizimleriyle birlikte bu çizimleri gerçekleştirdiği canlı performans kaydı ve mekân canlandırması, portre kolajlardan oluşan yerleştirme ve Elvin Eroğlu’nun yaptığı faillerin ifadelerinden oluşan arşiv çalışması sergiyi oluşturuyor.

“Birinin Acısı Öbürüne Geçmiyor” 25 Haziran’da Kıraathane İstanbul’da açıldı. Küratörlüğünü Elvin Eroğlu ve Meltem Şahin’in ortak üstlendiği sergide sergi tasarımını Evrim Karacan, ses tasarımını Mert Kocadayı gerçekleştirdi. Sergi, 6 Ağustos 2021 tarihlerine kadar Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi’nde ziyarete açık olacak.

anıt sayaç

Görsel: Meltem Şahin