Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Paralel Evrende Influencer Marketing

Paralel Evrende Influencer Marketing

komün*, geleneksel influencer marketing sistemini ters yüz eden yaklaşımıyla isteyen herkesin influencer olabileceğini gösterirken markaların daha uygun ücretlere iş birlikleri gerçekleştirebilmesinin önünü açıyor.

Influencer marketing (Etkileyici pazarlama) denilince akla çok takipçili hesapların markalarla yapmış oldukları iş birlikleri geliyor. Peki ama bir ürünü geniş kitlelere tanıtmak için yüksek takipçili bir influencer olmak şart mı? Ya da yüksek bütçeli teklifler yerine bunu çok daha cüzi miktarlarda yapmak mümkün mü? komün*’ün tam da bu noktada oyunun işleyişini değiştiren bir fikri var. Daha verimli, veriye ve optimizasyona dayalı bir influencer marketing sistemi.

2020’nin Kasım ayında yaptığımız haberde pazarlama stratejisine farklı bir bakış açısı getiren komün*’ün bunu nasıl başardığını anlatmıştık. Aslında herkesin birer influencer olabileceği fikrinden yola çıkan komün*, kullanıcıların kaç kişi tarafından takip edildiğine bakmıyor. Asıl önemli noktanın kullanıcıları takip eden kitle olduğuna vurgu yapıyor.

komün*, üyesinin takipçi kitlesini analiz ediyor

Peki süreç nasıl işliyor? komün*’ün oldukça sade bir arayüzü var. Kullanıcılar üye olduktan sonra bilgilerini giriyor ve sisteme dahil oluyor. Üyelerden sadece Instagram kullanıcı adı isteniyor. Instagram’ın resmi ya da gayriresmi API’larından hiçbiri kullanılmıyor. komün*, üyelerin takipçi kitlelerini yapay zeka ve veri bilimi teknolojileri sayesinde detaylı olarak analiz ediyor. Markanın ulaşmak istediği kitle ve yapmak istediği iletişimin KPI’ları belirleniyor ve platform üzerinde bir iş birliği yaratılıyor. Benzer bir kitleye hitap eden üye, dilerse, bu iş birliğine başvurabiliyor. Bu sürecin ardından marka çalışmak istediği üyelere ürün gönderiyor veya hizmet sunuyor. Markanın hedeflerine ulaşana kadar iletişime devam ediliyor. Bu sayede ideal marka iletişimi kurgulanmış oluyor.

influencer

Takipçi sayısından bağımsız bir şekilde her üyenin takipçi kitlesini detaylı ve hızlı bir şekilde analiz etmek, etkileşime girdiği ve yorum yaptığı hesapları izlemek, bu kitlenin hangi yüksek takipçili kullanıcıların kitleleriyle benzediğini bulabilmek ve bu veriyi biriktirebilmek önemli. Bu noktada şirket yapay zeka altyapısını ve teknik omurgayı multidisipliner AR-GE şirketi Vircon Group’a emanet ediyor. Teknik altyapı dışında markanın ihtiyaçlarına karşılık verebilecek bir ekip kurmak ve koordineli bir şekilde çalışmak da önem taşıyor. Etkinlik tasarımı ve dijital iletişim ajansı Now Happens, marka network’ünü ve dijital yüzü üstlenen taraf oluyor. Tüm bu sürecin sağlam ilerlemesi ve her şeyin iyi işlemesi için ise güçlü bir finansman ve deneyimli bir yönetim kurulu gerekiyor. komün*, finansal veri ve teknoloji hizmetleri sunan iDeal Data‘dan yatırım alarak bu alandaki ihtiyaçlarını karşılıyor.

Marka, ajans ve influencer için daha verimli ve avantajlı bir seçenek

Hem markalar hem de influencer olabilecek kişiler için kazançlı bir kapı sunan sistem; marka, ajans ve influencer üçgenindeki verimsiz ücretlendirmeleri, hantal süreci ve yetersiz analizleri ortadan kaldırıyor. Markalar iş birliği yaptığı kişilere ürün göndererek, indirim yaparak, para karşılığında ya da farklı hizmetler sunarak yapmış olduğu anlaşmayı tamamlıyor. Bu sayede markalar, kampanyaları için arzu ettikleri KPI’lara ve en uygun hedef kitleye yüksek maliyetten de kurtularak ulaşmış oluyor.

komün*’ün markalardan ya da ajanslardan değil sadece üyelerden talep ettiği aylık 17,99 liralık bir ücret bulunuyor. İş birliği doğrultusunda kullanıcının yapacağı paylaşımlar sayesinde kullanıcı kazançlı çıkıyor marka da ajans bedeli ödemeden iletişim yapıyor.

Görsel: Bronzwaer/Davelaar/Moscibrodzka/Falcke, Radboud University