Dünyanın bir ucunda ne olup bittiğini anında duyduğumuz, gördüğümüz Twitter, Instagram ya da Facebook gibi sosyal ağların henüz kollarının uzanamadığı ülkeler var. Mesela İran.
Tasarımcı Ruben Pater ve yönetmen Jaap van Heusden, sansüre takılan İran halkının hikayelerinin özgürleşmesi için dijital ortamda yüz tanıma sistemini kullanmışlar. Kişiler kendilerini videoya çekip hikayelerini anlatırken, geliştirilen uygulama yüzlerine mavi renkte dijital bir maske yerleştiriyor. Konuşmacıların yüzünü örten dijital mavi maske, yüz tanıma teknolojisi sayesinde anlatıcının bütün mimik ve duygularını dinleyiciye doğrudan gösteriyor.
Muhabir Thomas Erdbrink bir zamanlar İran’dayken, sipariş ettiği Hollanda gazetesi, mavi bir bantla “ahlaksız” bulunan yerleri sansürlenmiş olarak eline geçmiş. “Behind The Blue Screen” projesinin mavi rengi de işte o sansürcü mavi banttan geliyor.
Tahmin edersiniz ki hikayeler çok vurucu. Özgürlüklerinin çoğunu kaybetmiş bir halkın diken üzerindeki yaşamlarını dinlerken, onlarla duygusal bir bağ kurmamak zor.
Merak edenler için; 13- 22 Mart arasında Texas’ta yapılacak olan SXSW Festivali’nde projeyle ilgili bir panel yapılacak. Videoların gizlilik ayarları ise sayfa üzerinde paylaşılmasına izin vermediği için buradan izleyebilirsiniz.
Hikayelerimizi anlatmak için maskeye ihtiyaç duymayacağımız bir dünya dileğiyle.
Görsel; Vimeo