Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Eski Lastiklerden Ayakkabı Yapmak

Eski Lastiklerden Ayakkabı Yapmak

Ravensbourne Üniversitesi tasarım bölümü öğrencileri, eski otomobil lastiklerinden tasarladıkları ayakkabılarla, yoksulluğu küçük dokunuşlarla unutturmaya çalışıyor.

Gelişen dünyayla birlikte genişlemeye devam eden yoksulluk, Ravensbourne Üniversitesi’nden 3 üniversite öğrencisinin aklına bir fikir düşürmüş ve “Soled” projesi hayata geçmiş. Özellikle Afrika’nın en küçük ama yoğun nüfuslu ülkesi olan Ruanda’ya odaklanan öğrenciler, araştırmaları sırasında ayakkabısızlığın, yaralı ayaklardan pek çok hastalığın bulaşmasına ve yaygınlaşmasına neden olduğunu görmüşler. Çözüm olarak da, Ruandalılara kendi ayakkabılarını ürettirmek gelmiş akıllarına. Nasıl mı? En kolay ve bol bulunan malzemelerle: otomobil lastiği, ip ve çuval bezi.

Herkesin ayakkabısını ayak ölçüsüne göre kesebilmesi ve ayakkabıların olabildiğince sağlam ve dayanıklı olabilmesi için en uygun şablonu hazırlamışlar. Malzemelerin nereden nasıl kesileceğini detaylıca anlatan şablonların bir hayır kurumu tarafından dağıtılması ve gönüllülerce halka öğretilmesi planlanmış. Sonrası ise şimdilik kulaktan kulağa yayılma etkisinin büyüsüne bırakılmış.

Bu daha ilk adım; ekonomisi fabrikasyon tüketim ürünlerini kullanmaya henüz imkan vermeyen ülkelerde “Kendin yap, kendin kullan”a uygun ama atıl kalan daha çok malzeme var. Öğrencilerin bir sonraki hedefi bunlar.

Yapım aşamasından fotoğraflar ve proje detayları burada.