Satışa sunuldukları 30 yıl öncesine kıyasla maliyetleri her ne kadar yüzde 97 oranında düşmüş olsa da, söz konusu güneş enerjisi depolamak veya elektrikli arabalarda kullanmak olduğunda lityum iyon piller halen oldukça pahalı.
Geleneksel pil teknolojisine göre daha hızlı şarj olan lityum iyon piller, bir çeşit yeniden doldurulabilir pil türü. Çoğunlukla elektronik cihaz ve araçlarda kullanılıyorlar. Ağırlıklarına ve büyüklüklerine oranla verebildikleri yüksek enerji ile en verimli pil çeşitlerinden biri. Bu nedenle günümüzde yaygın olarak tercih ediliyorlar.
Boston merkezli Alsym Energy, hem olumsuz çevresel etkilerini azaltacak hem de maliyetleri yarı yarıya düşürebileek şarj edilebilir bir pil türü geliştirdiğini duyurdu.
Patent alma sürecinde oldukları için detay paylaşmayan şirket yetkilileri yaptıkları açıklamada, lityum pillerin vazgeçilmez hammadesi olan ancak ciddi sağlık ve çevre sorunları yaratan kobaltı üretim zincirinden çıkardıklarının altını çizdiler. Manganez, metaloksit gibi piyasada kolay bulunur ve uygun maliyetli hammaddeler kullanarak hazırlanan yeni pilin en önemli özelliklerinden biri su bazlı olması. Pillerdeki yanma riskini ortadan kaldıran şirket, Helios Climate Venture ve diğer yatırımcılardan toplamda 32 milyon dolar tutarında yatırım topladı. İlk iş birliklerinden birini yanıcı olmaması ve karbon emisyonunu azaltması nedeniyle yük gemileri ve tankerlerde kullanılmak üzere denizcilik taşımacılığı şirketi Synergy Marine Group ile gerçekleştirdi.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Düşük gelirli insanlara uygun maliyetli enerji sağlamaya odaklanan Alsym, 2023’ün başlarında Hindistan’dan bir otomobil üreticisi şirketi de dahil olmak üzere ilk müşterileri ile beta testine başlamayı, 2025 yılına kadar ise seri üretime geçmeyi planlıyor.
Görseller: Alsym Energy, Instagram.