Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
LEGO Tipografileri

LEGO Tipografileri

Craig Ward, "Brik Font" projesinde tipografiyle LEGO tutkusunu birleştirerek yazı tipi tasarımının sınırlarına dair denemeler yapıyor.

LEGO bloklarıyla bir şeyler inşa etmek kadar LEGO’yla başka disiplinlerde projeler üretmek de yaratıcı insanların sıkça başvurduğu bir yöntem. Tasarımcı, yazar ve tipograf Craig Ward da bu insanlardan biri. Kendisi, LEGO’dan yazı tipleri oluşturarak yazı tipi tasarımının kısıtlamaları üzerinde çalışıyor. Brik Font adlı bu proje, harfleri daha basit bir biçimde işlemeye yönelik eğlenceli bir bakış açısı sunuyor. Öte yandan yazı tipi tasarımcılarının, karşılaştıkları zorlukları ortaya koyuyor.

Akla gelebilecek her şey bir şekilde LEGO ile yeniden yaratılabiliyor Peki ya fontlar?

Craig Ward, Brik Font projesinin “yaratıcılığın kısıtlamalarla geliştiği” fikrinden ilham aldığını belirtmiş. Ayrıca şunları söylemiş: “Yazı tipi tasarımı kararlılık ve çözünürlük sorunlarıyla – özellikle de eğriler ve çapraz vuruşlar söz konusu olduğunda – mücadele eder. Dolayısıyla bu, mükemmel LEGO yazı tipini bulma arayışıdır ve LEGO ile inşa süreçlerine biraz tip tasarımcısı bilgisi getirir.”

Brik Font Instagram sayfasında gezinmek de oldukça keyifli. LEGO tipografisinin her bir örneği, paylaşımların başlıklarında Craig tarafından küçük bir açıklamayla aktarılmış. Paylaşılan yazı tipleri arasında Londra merkezli grafik tasarım stüdyosu 8vo tarzında ince, kavisli bir tasarım olan Flux ve Christopher Wool’un cesur sanat eserini çağrıştıran kalın, şablon benzeri yazılar yer alıyor.

Craig, “Şu anda neyin başarı olarak nitelendirildiğinden %100 emin değilim – kısıtlamalara rağmen çalışan bir şey mi yoksa bu kısıtlayıcı yönleri kucaklayan ve kutlayan bir şey mi? Ama eğlenceli şeyler olduğu kesin. Umarım yazı tipi tasarımına aşina olmayanların biraz da olsa bir şeyler öğrenmesini sağlayabilir.” diyor.

Brikfont’un birincil amacı, küçük plastik bloklardan oluşan ve iyi çalışan bir yazı tipi yaratmak. Ancak tasarımcı başka bir olasılığa da sıcak bakıyor. “Nihai bir hedef olarak, LEGO’nun piyasaya sürmesi için çeşitli şekillerde yeniden düzenlenebilen bir alfabe seti oluşturmayı çok isterim. Ama önce , 26 değerli orijinal alfabe oluşturmam gerekiyor.” diyor.

Proje ilginizi çektiyse Craig Ward’ın Etsy ve Society6 mağazalarındaki baskılarına göz atabilirsiniz.

Görsel: Instagram