Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
LEGO Geri Dönüştürülmüş Plastikten Ürettiği Prototiple Değişimin Eşiğinde

LEGO Geri Dönüştürülmüş Plastikten Ürettiği Prototiple Değişimin Eşiğinde

3 yıldır devam eden atık plastikleri dayanıklı LEGO bloklarına dönüştürme çalışmaları sonucunda yeni bir prototip yapıldı ve sürdürülebilirlik açısından önemli bir dönüm noktasına gelindi.

Hatırlayanlarınız olacaktır, iki hafta önce okyanustaki atık plastiklerden yapılmış yeni Barbie bebekleri haber yapmıştık. O haberde, Barbie ve LEGO gibi dev oyuncak markalarının plastik atık konusundaki yaklaşımlarından da bahsetmiştim. Artık içme sularında ve insan bedeninde bile mikro plastiklerin bulunduğu bir çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla markalardan beklenti, isteyenin tercih edebileceği birkaç tane çevreci oyuncağın çok ötesinde. Açıkçası LEGO’nun bu konudaki görünür aksiyonları da şimdiye kadar pek bunun ötesine geçmemişti. Örnek vermek gerekirse gerçek bitkilerden yapılmış LEGO bitkiler serisi, güzel ama yetersiz bir adımdı. Şimdi ise geri dönüştürülmüş plastikten ürettiği prototiple, sürdürülebilirliğe geçiş sürecinde köklü bir değişimin eşiğinde olduğunu gösteriyor.

Bu, LEGO’nun ürün kalitesiyle ilgili prensiplerini karşılayan ilk prototip

Atık plastik şişelerin (PET/polietilen tereftalat) geri dönüşümüyle yaratılan bu yeni prototip, şirketin katı prensiplerle bağlı olduğu kalite ve güvenlik gereksinimlerini karşılayan ilk geri dönüşümlü tuğla. LEGo’nun 150’yi aşkın kişiden oluşan bir ekibi, LEGO ürünleri için sürdürülebilir çözümler bulmak için çalışıyor. Malzeme bilimcileri ve mühendisleri, son üç yılda 250’den fazla PET malzeme varyasyonunu ve yüzlerce başka plastik formülasyonu test etmiş Çalışmalar meyvesini vermiş. Yeni prototip; kalite, güvenlik ve oyun gereksinimlerinin birçoğunu karşılıyor. Videoda da görebileceğiniz üzere bu prensipler arasında; düşmeye ve ezilmeye karşı dayanıklılığın yanı sıra eski LEGO bloklarıyla da uyumlu olması gibi detaylı kurallar var.

lego prototip

Ne yazık ki bu prototipin ürüne dönüşmesi ve LEGO ürün kutularında geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış blokların görünmesi biraz daha zaman alacak. Ekip, PET formülasyonunu test etmeye ve geliştirmeye devam edecek ve ardından pilot üretim aşamasına geçip geçmemeyi değerlendirecek. Bu sonraki test aşamasının en az bir yıl sürmesi bekleniyor. Prototip, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) ve EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) onaylı süreçleri kullanan tedarikçilerden temin edilen PET’lerden yapılmış. Bir litrelik bir PET şişe ortalama olarak, on adet 2 x 4 LEGO tuğlası için yeterli hammaddeyi sağlayabiliyor.

Patent bekleyen yeni malzeme formülasyonu, LEGO tuğlaları yeterince güçlü hale getirmek için geri dönüştürülmüş PET plastiğin dayanıklılığını artırıyor. 2020 yılında şirket, paketlemede tek kullanımlık plastiğe yer vermeyeceğini duyurmuştu. Haberin başında söz etmiştim, 2018 yılında, sürdürülebilir kaynaklı şeker kamışından yapılan biyo-polietilenden (biyo-PE) ağaçlar, dallar, yapraklar ve minifigürler için aksesuarlar gibi küçük ve yumuşak parçalar yapmaya başlamıştı. Ne yazık ki bu tür parçalar için mükemmel olan bio-PE, ikonik LEGO blokları gibi daha sert, daha güçlü parçaları yapmaya uygun değil.

LEGO’nun çevresel sorumluluk başkan yardımcısı Tim Brooks, geri dönüştürülmüş plastik blok prototipi hakkında şunları söylemiş: “Bu buluş için çok heyecanlıyız. Sürdürülebilirlik yolculuğumuzdaki en büyük zorluk, mevcut tuğlalarımız kadar dayanıklı, güçlü ve yüksek kaliteli ve son 60 yılda yapılan LEGO parçalarına uyan yeni malzemeleri yeniden düşünmek ve yenilemektir. Bu prototiple, kaydettiğimiz ilerlemeyi somut şekilde ortaya koyabiliyoruz.”

Çabuk ol LEGO! Narin gezegenimizi plastik atık virüsüne olan direnci giderek azalıyor. Artık çok kritik bir noktadayız!

Görsel: LEGO