Son yıllarda özellikle pandemiyle birlikte bilinçli farkındalık ve meditasyon uygulamaları ya da çözümleri artışa geçmiş durumda. Bu yıl SXSW Pitch’te yer alan ve kullanıcının beyin dalgalarını takip edip sinirsel geri bildirim algoritması kullanarak beynin rahatlatmasına imkan tanıyan müziği kullanıcıya sunan AlphaBeats bu örneklerin en tazelerinden biri. Yine Dentsu’nun bu yıl SXSW oturumunda gösterdiği ürünlerden biri olan Marshmallog projesi bilinçli farkındalığa odaklanıyordu. Otizmli bireylerin streslerini azaltmasına ve daha iyi hissetmesine yardımcı olacak koltuk ya da Taeyoung Chang tarafından tasarlanan Bubsy Vest ise sarılma hissi üzerinden stresi azaltmayı hedefleyen projeler arasında.
ABD merkezli girişim Resonate ve tasarım stüdyosu LAYER tarafından tasarlanan meditasyon başlığı da zahmetsiz ve rahatlatıcı deneyime örnek gösterilebilecek projeler arasında. Odağına insanı koyan Londra merkezli LAYER’ın daha önceden farklı projelerine de yer vermiştik. Teknolojik, dijital, fiziksel, iç mekan, deneyim, strateji gibi her türden tasarımlara odaklanan tasarım ajansı, Resonate LightVision gözlük/kulaklık ile basit ve etkisi kanıtlanmış bir meditasyon yöntemi sunuyor.
Doğal formları ve hareketleri taklit eden LED ışıklar
Meditasyon kulaklığı titreşimin, sesin ve ışığın bir kombinasyonunu kullanarak 20 dakikalık zihin rahatlatma seansları sunuyor. LightVision başlığının alametifarikası başlığın içinde yer alan LED kümesinde gizli. Beynin frekansını değiştirmek üzere değiştirilebilen ve farklı örüntüler sunabilen LED ışıklar aynı zamanda meditasyon deneyiminde dışa dönük bir mesaj da içeriyor. Başlığın iç kenarlarından yansıtılan LED ışıklar bir nevi deneyimleyen kişiyi rahatsız etmeyin mesajı veriyor.
Sürekli değişen biyomorfik desenler doğal formlardan soyut desenlere kadar farklı temsiller sunuyor. Rüzgarda sallanan bir ağacın yapraklarının dalgalanması ya da bir balık sürüsünün suyun içindeki süzülüşüne benzetilebilecek bu örüntüler eş zamanlı şekilde verilen ses ile birlikte stresi ve kaygıyı azaltıcı etkiye sahip. Resonate ürünün günlük stres dozunu ya da kaygıyı azaltmasının yanı sıra depresyon tedavi sürecinde de kullanılabileceğini söylüyor.
Tasarımı LightVision’ı bir aksesuara dönüştürüyor
LED ışıkların parlaklığı ya da müziğin sesi gözlüğün alt tarafında bulunan arabirim üzerinden kontrol edilebiliyor. Bu bölgede güç düğmesi ve şarj için bir de USB-C bağlantısı bulunuyor.
Kumaş kılıfın etrafındaki minimal tasarım yüz ve göz çevresine rahatça oturarak meditasyon deneyimini bir üst seviyeye taşımak için gerekli olan konforu fazlasıyla sunuyor. Bir kar gözlüğüne benzeyen tasarım, yumuşak yapısı ve minimal havasıyla ürünü deneyimlemeden önce bile sakinleştirici bir hava sunuyor.
Büyük ihtimal LightVision başlığıyla ilgili ilk akla gelen sorulardan bir tanesi parlak LED ışıkların nasıl dinlendirici olacağı yönünde. Böylesine parlak ve renkli bir deneyimi tam da gözünüzün dibinde yaşamak yorucu ve daha çok baş ağrısına sebep olabilir gibi geliyor. Öte yandan Resonate tarafından gerçekleştirilen araştırmalara göre 20 dakikalık tek bir seansın ardından kullanıcıların stres ve kaygı düzeyinde yüzde 51’lik bir azalma olduğu paylaşılıyor. Aralık ayının başında Design Miami 2021’de gösterilen LightVision’ın 2022’in başlarından itibaren satışa sunulması bekleniyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Görsel: LAYER