Gelecek yıllarda ilkokul seviyesindeki eğitim müfredatına gireceğine kesin gözüyle bakılan, matematik kadar temel bir bilgi dalı haline gelen yazılım ve kod bilgisi diyalektik öğreti içerisinde insanı ve davranış biçimlerini şekillendiren temel mekanikler arasında alacak. Çünkü kod bilgisi ve teknoloji; çevremizi, yaşama biçimimizi değiştiriyor. İki eksen arasındaki bu çarpışma da önceki mekanikleri bozarak, yıkarak yeni yaratıcılık kalıplarının ve methodlarının ortaya çıkacağını öngörüyor Aol’in Dijital Kahin’i David Shing.
Gündelik hayatımızı şimdiden değiştirmiş bazı girişimleri ve platformları örneklemek, hayatımızın seyri hakkında fikir vermeye yetiyor. Kickstarter, ulusal sınırlar olmadan fikirleri desteklemeyi, şirketlerin yatırımcısı olmayı sağlıyor. Uber, bireyleri kendi kendinin patronu olmasını ve paylaşımlı çalışma imkanını sunuyor. Airbnb, evinizin boş kaldığı, atıl zamanlarını değerlendirmenizi ve paylaşım ekonomisi içerisinde yenilikçi gelir modelleri geliştirmeye olanak tanıyor. Tüm bu dinamikler mevcut sistem içindeki açıkları ve eksikleri kapatan, mevcudu bozarak yenilik sunan girişimler.
İnsanların birey ve toplum bazında ihtiyaçlarını anlamak, onlarla buluşmak ve tanımanın yarısını oluşturuyor. Böylece ortaya çıkan sonucu işin başında özümsemiş ve planlamış olma fırsatı sunuyor yıkıcı yaratıcılara.Çünkü teknoloji aslında insanların ihtiyaçlarını değiştirmiyor. Hatta onların temelini dahi sarsmıyor. İnsanların birey olarak kendileri, benlikleri, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak için tarih boyunca yaşamaya devam etti, ediyor. Bu eksende teknoloji ve yazılım dünyası insanların davranış biçimlerini değiştiriyor.
Bu değişim içerisinde fark yaratan teknolojiler; her şeye nüfuz edebilmesiyle şeylerin interneti, her noktadan veri çıkarabilmesiyle akıllı objeler temel iki taban teknoloji haline geliyor. Sharp’ın geliştirdiği Robohon bu alışkanlıklar arasında uç noktada görünen bir örnek olmakla beraber akıllı objeler arasında da fütüristik tasarımlardan uzaklaşan ve birkaç yıl öncesinin bilgisayarlarından daha yüksek donanımı olmasına rağmen analog saat gibi görünen akıllı saatler de alışkanlıkların ve davranışların şekillenme çizgiyisini yansıtıyor.
Modern iletişim teknikleri olan SMS, Google, e-posta veya Twitter gibi mecralar ve platformlar bu noktada bizi ve karakterimizi tanımlamadığı gibi çevrel dinamikler içinde kendimizi ifade etmek ve yaratıcılığı sergilemek için alan yaratıyor. Günümüzde tüketici kavramı farklılaşıp form değiştirirken içerik kavramı da kozanın içinde metamorfoz geçiren bir canlı edasıyla bireye birden fazla unvan yüklüyor. Günümüzde bir birey aynı anda DJ, müzisyen, yazar, tasarımcı, sanatçı gibi sıfatları taşıyabiliyor. Bu da insanlar arasındaki bağı ve iletişim kanallarını çeşitlendirerek toplum sarmalını örgün hale getiriyor.
Durum böyle olunca markalar da ürünlerini tanıtmak yerine şeffaflık gibi konulara odaklanarak kamuoyundan beslenip insan davranışlarını etkileyen kampanyalar kurguluyor. Volvo’nun Lifepaint, Always’in Like A Girl, Under Armour’un Gisele Bündchen ile hazılradığı I Will What I Want, British Airways’in Magic of Flying gibi kampanyaları ürünün odağından uzaklaşarak kültür ve yazılım eksenli iletişim kuruyor ve yaratıcılığın kalıplarını yıkıyor.
Teknolojinin iki temel aracı masaüstü ve mobil cihazlar arasındaki görev ve mecra dağılımı ile tüm süreci ve iletişimi özetleyerek olası yol haritalarının birkaç saniyede şekillenmesini sağlıyor. İzlenmesi gereken yolun ise ürün geliştirme, veri toplama, analiz, geliştirme stratejisi, nihai plan, sonuçların analizi, amacın tespiti olarak 7 basamakta topluyor. Çünkü her ne kadar pazarlama için dijital dünyadan çözümler üretmeye düşünsek de hayatın her anlı gerçek zamanlı geçiyor ve yaşanıyor. Bu nedenle lügatlarımızdan dijital pazarlama kavramını çıkararak dijital dünya içinde pazarlama gibi modern ve anlam değiştiren bir kavramla birlikte yaratıcılığı kullanmak gerekiyor.
Ve tabii ki kültürü, kod dünyasını ve her şeyden önce insan davranışlarını değiştirmek için, yıkıcı yaratıcılığın açığa çıkması için ilham verecek sözleri Katharine Hepburn‘den ödünç alıyor; “Eğer tüm kurallara uyarsanız, tüm eğlenceyi kaçırırsınız.”
Görsel; David Shing, Bigumigu