Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Mobil Kavramı ve Otomotiv İletişimi [Kristal Elma 2015]

Mobil Kavramı ve Otomotiv İletişimi [Kristal Elma 2015]

Volkswagen AG'nin Motor Shows Lideri Tillmann Stauske, değişen mobil kavramıyla etkinlik odaklı iletişimin getirdiği farklara değindi.

Kristal Elma’nın ikinci gününde Dijital Çağda Deneysel Pazarlama isimli oturumda Tillmann Stauske, altında birçok markanın bulunduğu Volkswagen grubunun yeni nesil teknolojiler eşliğinde fuar ve etkinlik odaklı iletişimi nasıl kurguladıklarına değindi.

Otomotiv dünyasının insan hayatında yarattığı en büyük fark, insanların iki nokta arasında yaptığı bireysel yolculuğun kişiselleşmesi ve mikro seviyeye inmesiydi. İnsanlar için seyir halinde olma kavramı otomobil ile özdeşleşmişti. Fakat mobil kavramı geçmişte tek bir noktaya odaklanırken günümüzde pek çok farklı model, araç ve cihazla birlikte anılır hale geldi.

Mobil olmak, seyyar yaşama ayak uydurmak için Uber, Lyft gibi ulaşım girişimlerinden Airbnb, Couchsurfing gibi konaklama modellerine kadar çeşitleniyor. Akıllı telefonlar ve mobil cihazların kullanımı limitlere oynuyor ve herkesi seyir halinde dünyaya bağlanabilen birer birey haline getiriyor. Ve tabii Facebook, Google, Amazon, Spotify, Netflix gibi dijital platform ve servislerle dünyadaki içeriğe erişim fiziksel engellerden uzaklaşıyor.

Geçmişte mobil olmanın tek karşılığı olan otomotiv sektörünün bir neferi olarak Volkswagen, bu değişen teknolojilere ve kavramlara uyum sağlamak için her modelinde farklı bir yöntem geliştiriyor ve farklılaşmayı durdurmuyor. Araçlarında internet erişimi, akıllı araç bağlantıları, işetim sistemi ve yazılım kullanımı gibi eklentilerin yanı sıra bunları otomobil deneyimini artırarak birer fonksiyon olarak sunuyor.

Y neslinin, hatta geleceğinin beklentilerini analiz etmek için büyük veriden faydalanan Volkswagen, dijital araçları ve müşteri beklentileri birlikte harmanlayarak otomobil satın almayı bugün değil gelecek dönemde düşünen bireylerle iletişimi kurguluyor. Mobil çözümler ve eşsiz marka deneyimi sunarak müstakbel müşterileri hedefleyen marka, hiçbir şeyin kaliteli yaratıcılık kadar etki yaratamayacağını savunuyor.

Kullanılan iletişim teknikleri ise verinin anlamlandırılması sırasında şekilleniyor. Tekilden çoğula, tekilden bir kısma ve tekilden bireye olarak farklı gruplara ayrılabilen iletişim teknikleri beraberinde kampanya hazırlama ve hazırlamama ikilemini de doğuruyor. Her birinde farklı kitlelere farklı deneyimler yaşatmayı amaçlayan Volkswagen, e-posta bültenleri gibi çoğul iletişimden kişiselleştirilmiş internet sitesi deneyimine kadar farklılaşan kampanyalar kurguluyor.

Bunun sonucunda ise kullanıcı davranışlarını analiz eden marka, kullanıcının otomobiliyle kurduğu bağı bir çocuk gibi tanımlayarak sıfırdan, hatta doğum öncesinden ele alarak tasarlıyor. Bu sayede yaratılan etki ve kurulan bağ güçlü temellere dayanıyor.

Görsel; Bigumigu