Birine söylenen bir söz, birinden bir başkasına her geçişte form değiştiriyor. Her alıcının dünyasında yeniden anlamlanıyor, dönüşüyor. Sonundaysa baştakinden çok daha farklı bir içerikle karşımıza çıkabiliyor. Dallanıp budaklanan dedikoduların da altında yatan böyle bir şey olsa gerek. Bu; farklı disiplinleri kullanarak ürettiği yenilikçi projeleriyle tanınan Saurabh Datta’nın Chinese Whispers çalışmasının ilhamı.
Saurabh Datta, bir etkileşim tasarımcısı ya da tasarım teknolojileri uzmanı olarak tanımlanabilir ancak Datta, kendini tanımlamayı veya tanımlar içerisine hapsetmeyi pek de tercih etmiyor. Projelerinde sanatsal dokunuşlardan tasarıma, robotik teknolojisinden yazılıma pek çok farklı dal bir araya geliyor.
Chinese Whispers; bir deyim. Bir hikayenin, her bir versiyonu öncekinden biraz daha farklı şekilde tekrar edilmesini ve böylece hikayenin son aktarımının orijinal hikayeden büyük ölçüde başkalaşmasını anlatıyor. Datta’nın aynı isimli projesi de yanlış aktarılan dedikodu konusuna bakıyor. Çıkış noktası ise bir arkadaşıyla yaptıkları bir sohbete dayanıyor.
Dört Kafadan Dört Ses
Chinese Whispers, 4 makyaj mankeni kafasından oluşan bir yerleştirme. Bir kafanın kulağına bir şey söylendiğinde o dönüp diğerine, o diğerine söyleneni aktarıyor. Proje, süreç içerisinde doğal olarak oluşan elektronik gürültüyü de sürece dahil ediyor. Böylece bu gürültü orijinal mesajın tekrarlarda bozulmasına, değişmesine yol açıyor. Sonunda duyduğumuz mesaj ise ilk duyduğumuzdan çok farklı, neredeyse anlaşılmaz bir mesaj oluyor. Tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi.
Projede Arduino kullanılmış. Özel 3B parçalarla makyaj manken kafaları projeye uygun hale getirilmiş. Ayrıca servo motorlar, kayıt ve oynatma cihazları, hoparlörler, sabit voltajlı güç sağlayıcılar gibi pek çok elektronik aksamdan da yararlanılmış.
Görsel: Saurabh Datta