Edebiyatta ilk robot kelimesi Karel Čapek’in R.U.R. (Rossum’s Universal Robots) isimli 1920’de yazılan kitapta geçti ve ondan sonra robotlar modern yakın tarihe kadar sinemada, edebiyatta, tiyatroda ve hayallerde bizim birer parçamız oldular. Bize benzer yapılar yaratma arzumuz, bizim de bizi var edene benziyoruz temamızla aynı paralellikte ilerliyor gibi geliyor bana. Ama insan sanatta robot bir değer biçerken başta onu çok da iyi tasvir etmedi. Aslında bu da bizim kötü ve içgüdülerimizin yansıması gibi düşünülebilir yine. Bize benzeyen bir şey bizi yok ediyor. Terminator’ı izlediğim anı hiç unutmam ama. Bir süre fırından, su ısıtıcısından, tost makinesinden dahi korktuğumu hatırlıyorum. Neyseki bilimin yükseldiği ve geçici de olsa sanata yön verdiği günlere geldik. Bu yüzden sanatçılar teknolojiyi pek kötülemiyor. Maksimum kötü eşiğimiz şu an için Westworld ve orada da yine esas kötü robotlar değil, biziz her zamanki gibi.
MetaBallStudios’un daha evvelinde canavarları sıraladığı videosundan sizlere bahsetmiştik. İspanyol YouTube kanalı sadece canavarları boy sırasına tabi tutmuyor ama. Bunun yanı sıra başka birçok ölçülebilir değeri de aynı şekilde videolara dönüştürüyor. Şimdi anlatacağımız videoda da yazının girizgahının anlayacağınız üzere robotlar boyunun ölçüsünü alıyor.
Dünyayı Kurtarandan Ele Geçirene Boy Boy Robotlar
Minority Report filmindeki spider robotlar 0,18 metrelik ölçüleriyle en minik robot olarak başlatıyor listeyi. En büyüğüyse bir sürü ırk tanıdığımız Doctor Who efsanesinden 160 metre uzunluğundaki boyuyla Cyber King. Cyber King ibraz daha zorlasa Özgürlük Heykeli’nin iki katı olacakmış. Özgürlük Heykeli 93 metre bu arada. Sadece bu ikisi yok videoda tabii. 0,4 metre boyuyla şirin ve görenlerin evde beslemek istediği Wall-E de listede. Star Wars filmlerinden tanıdığımız efsane ikili R2D2 ve C3PO da bu listede ve boylarını söylememiz gerekirse R2D2 1,09 metre, C3PO’ysa 1,75 metreymiş. Robocop’sa polis modelli bir robot olduğu için 1,80 boyunda yağız bir robot.
Avatar fimindeki 4 metrelik AMP robotlarıyla boyutlar biraz daha yükseliyor ve bize tepeden bakıp bizi korkutacak robotlar listeye eklenmeye başlıyor. Gerçi neyseki 8,5 metrelik bizi kötülerden koruyacak Optimus Prime var bu listede. 50 metrelik boyuyla Mechagodzilla benim bu listedeki favorilerimden. Hem Godzilla hem de Mecha çünkü.
Birçok robotu modelleyen ekip yine bu videolarında da dokuyu ham bıraktıkları bir tarz benimsemişler. Yine İspanyol ekip videolarındaki robot skalasını geniş tutmuşlar ve Japon sinemasından Amerikan edebiyatına, Hollywood animasyonlarından milyon dolarlık filmlere kadar hepimizin bildiği ve bilmediği robotları kullanmışlar.
Video neredeyse üç dakikalık bir süreye sahip. Ama bu üç dakikada “aaa o robot bu kadar mıymış” derken vakit geçiveriyor, kendinizi ekibin başka videolarını izlerken buluveriyorsunuz.