Yaratıcı bünyeler için günlük besin kaynağı
Küçücük Bir Yardımın Yarattığı Büyük Etki

Küçücük Bir Yardımın Yarattığı Büyük Etki

Norveç Çocuk, Genç ve Aile İşleri Direktörlüğü için çekilen ve büyük izlenme sayısı yakalayan film; yiyeceği olmayan bir çocuk için sınıf arkadaşlarının yaptığı ufacık ama etkileyici bir yardımı anlatıyor.

İyi hikaye evrensel bir şey. İster Hindistan’dan gelsin, ister Alaska’dan kültürel farklılıklar, hayat şartları demeden dünyanın her yerinden insanı etkileyecek güce sahip. İşte tam da bahsettiğimiz türden bir “iyi” hikaye Norveç’ten geliyor.
Norveç Çocuk, Genç ve Aile İşleri Direktörlüğü (Bufdir) için çekilen ve yayınladığı andan itibaren izlenme rekorları kıran bu reklam belli ki herkesin kalbinde bir yerlere dokunmayı başarmış.

“The Lunchbox” adını taşıyan film bir sınıfta açılıyor. Belli ki yemek saati. Tüm çocuklar neşeyle beslenme çantalarını açıp yiyeceklerini çıkarıyor ve yemeye koyuluyor. Biri hariç… Sınıftaki bir çocuk kutusunu açtığında, içinin boş olduğunu görüyoruz. İzin isteyip sınıftan çıkıyor, su içip oyalanıyor. Belli ki onun için zor bir an, herkes yerken orada öylece oturmak. sınıfa döndüğünde tam kutuyu kaldıracakken içinde bir ağırlık fark ediyor. Açıp bakıyor ki içi parça parça yiyeceklerle dolu. Bir arkadaşı üzüm koymuş, biri sandviçinin yarısını, biri kırmızı biberinden bir parça. Çocuk gülümsüyor, yemeye başlıyor, mesaj geliyor: “Çözümler çoğu zaman sandığınızdan daha basittir.” Buradan da daha fazla çocuk için daha fazla koruyucu ev gerekliliğine bağlanıyor ve bitiyor.

Son derece yalın bir hikaye ama çok ince vurgularla anlatılmış. Hiç konuşma yok zaten, her şey görsel olarak ve oyunculuklarla yansıtılmış. Çocuğun çantasını açışındaki vücut dili zaten yürek burkuyor da sınıftan kaçışı, tekrar dönüp sıraya döndüğünde omuzlarının düşüklüğü, kutuyu ikinci kere açıp dolu olduğunu fark ettiğinde yanındaki arkadaşın çaktırmamaya çalışan halleri cabası. Çok gerçek ve samimi detaylar. Belki de bu samimiyet filmin bu kadar kişiye dokunmasını sağlamış. Bir de tabii yalnızlık, yoksunluk, dostluk, paylaşmak; bunlar çok evrensel temalar. Bu kadar güzel işlenince herkese ulaşmış işte.

Leo Burnett ve Publicis ortaklığında Oslo merkezli reklam ajansı Kitchen tarafından yaratılan film; Bufdir için hazırlanan daha geniş bir kampanyanın bir ayağı. Koruyucu aile ve ev sayısını artımayı hedegleyen film; yayınladığı ilk hafta Facebook üzerinde 120 milyon kez izlenmiş. Ayrıca 9GAG gibi viral sitelerde de paylaşılmış.

Künye:
Reklamveren: Bufdir
İletişim Direktörü: Elisabeth Ørving
Reklam Ajansı: Kitchen Leo Burnett
Reklam Yazarı: Bendik Romstad
Sanat Yönetmeni: Ole Henrik Stubberud
Müşteri İlişkileri Yöneticisi: Heidi Evans
Planlama: Tom Andersson
Müşteri Direktörü: Hans Moe
Yapım: Einar Film
Yönetmen: Jens Lien
Yapımcı: Halvor Lid

Görsel: YouTube